50 anys amb ratlles, més de 200 anys de castells

Xiquets de Tarragona. Com a colla degana, volem començar recordant aquells castellers de la camisa blava de la Vella i els de la camisa morada de la colla Nova 

23 noviembre 2019 16:50 | Actualizado a 25 noviembre 2019 16:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest 2020 la Colla Castellers Xiquets de Tarragona recordarem que, degut a la reunificació política imposada, fa cinquanta anys portem la camisa ratllada, inèdita al món casteller. No obstant, no podem limitar-nos a aquest mig segle a ratlles, sinó que són més de dos-cents anys fent castells, fent de la tradició castellera un dels elements claus d’aquesta ciutat en tant que hereus directes de la tradició castellera tarragonina.

Sense oblidar la importància de les colles de Pagesos i Pescadors, les primeres actuacions documentades dels Xiquets de Tarragona - Colla de la Mercè, de forma clarament diferenciada de les colles de Xiquets de Valls, daten de l’any 1885. Aquests primers Xiquets de Tarragona actuaven en les diferents festes dels carrers de la ciutat durant els mesos de juliol a setembre. I ja van participar a les festes de Santa Tecla, que aquell any es van celebrar a l’octubre. Ja ho van fer amb el nom de Colla de la Mercè, al costat de les colles dels Xiquets de Valls (Diario de Tarragona, 1885).

La Colla de la Mercè - Xiquets de Tarragona va actuar a les festes tarragonines dels darrers anys de final de segle gairebé de forma continuada, en solitari o amb les colles vallenques. El 1886 van fer la que probablement va ser la seva millor actuació: quatre de vuit i el pilar de sis. A partir del 1898 s’inicia l’època de la decadència castellera, durant els quals només van actuar, i no sempre, les colles vallenques. Això sí, comptant sempre amb la col·laboració de castellers tarragonins.

Són precisament aquests darrers els que l’any 1926 reprenen oficialment l’activitat castellera a la ciutat, els «nous» Xiquets de Tarragona. Entre els quals trobem els noms de castellers membres de la Colla de la Mercè: Antoni Pomerol, pare de l’Esteve Pomerol que fou cap de colla, Manel dels Caputxins, els Felintxos (Morant, 1976)... A partir d’aquests Xiquets de Tarragona, la història dels castells, dels castellers tarragonins i de les seves colles ja ens és més coneguda. Mentre els Xiquets de Tarragona es van consolidar com a colla durant els anys de la II República, realitzant castells de set i mig, l’any 1931 apareix la Colla Nova dels Xiquets de Tarragona. És llavors quan, la colla original, els Xiquets de Tarragona, adopta el nom de Colla Vella.

La sublevació militar i l’inici de la Guerra Civil va obrir un parèntesi de tres anys en l’activitat castellera. De fet, van ser els únics anys sense castells a la ciutat des de 1926. Acabat el conflicte els Xiquets de Tarragona reprenen novament l’activitat castellera amb bàsicament castellers de la Colla Vella. Serà l’única colla de la ciutat fins el 1951, quan es crea la Colla Nova dels Xiquets de Tarragona, que anys més tard adoptarà el nom de Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí. És aleshores quan la colla antiga torna a prendre el nom de Colla Vella Xiquets de Tarragona.

La imposició

El 5 de setembre de 1970 l’Ajuntament de Tarragona i el Patronat Municipal de Castells van prendre dues decisions sobre el fet casteller a la nostra ciutat: convocar un nou Concurs de Castells i reunificar les dues colles existents aleshores, la Vella i la Nova.

La primera decisió va ser molt transcendent per al món casteller. Es convocava un Concurs de Castells bianual a Tarragona que, malgrat les dificultats inicials i l’evolució cap a la professionalització, adaptació i millora en tots els sentits, s’ha consolidat com l’espectacle casteller més gran del món. La segona, la reunificació de les dues colles, la Vella i la Nova, afectava només als castellers tarragonins. L’Ajuntament, franquista i, per tant, autoritari, a través del Patronat Municipal de Castells va decidir la reunificació. Els castellers en van ser, sorprenentment, simples espectadors.

Aquests Xiquets de Tarragona, amb camisa ratllada i la tau com a escut, van aplegar la major part dels castellers en actiu. Són aquests els que hem actuat en totes les festes de la ciutat fins avui, dibuixant així una línia directa que ha mantingut viva la tradició castellera de la nostra ciutat tot aquest temps i que duu el nom de Xiquets de Tarragona des de fa, com a mínim, 135 anys.

Des del proper gener volem celebrar precisament això. El llegat que tenim i els orígens que ens són essència. Els cinquanta anys duent les ratlles i la Tau al pit, i la contribució al món i al fet casteller.

Com a colla degana, volem començar recordant aquells castellers de la camisa blava de la Vella i els de la camisa morada de la colla Nova que es van posar per primer cop la particular camisa ratllada dels Xiquets de Tarragona actuals.

Comentarios
Multimedia Diari