Abelló assegura que la seva llista 'estarà al costat' del procés sobiranista

El candidat de CiU a l'alcaldia de Tarragona parla per primer cop, durant la visita de Mas a la ciutat, de la independència

19 mayo 2017 22:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest dissabte la "desgràcia" de pertànyer a un Estat com l'espanyol que no respecta el dret a decidir, com sí que fa el Regne Unit. En un acte amb el candidat de CiU a Tarragona, Albert Abelló, Mas ha subratllat que els guanyadors a les eleccions britàniques amb majoria absoluta són els mateixos que van donar una "lliçó de democràcia" pactant el referèndum a Escòcia. "Saben que les decisions més importants i transcendents que poden ser per a moltes generacions les ha de prendre la gent a les urnes. Nosaltres ho entenem també així però tenim la desgràcia d'estar en un Estat, l'estat espanyol, que ho entén en sentit contrari", ha dit.

Mas ha acompanyat aquest dissabte el candidat de CiU a Tarragona, Albert Abelló. En plena plaça de les Cols, davant de la catedral, han degustat una tapa i han conversat sobre la ciutat i sobre la situació general a Catalunya. El president ha remarcat que CiU és "el partit de l'atur, el partit del benestar i també el partit de la llibertat". De l'atur, perquè la federació té molt clar que aquesta és "la primera prioritat del país, abans que qualsevol altra". Del benestar, perquè és la Generalitat qui "dóna la cara" i "supleix" l'Estat en el pagament de la Llei de la dependència. I de la llibertat, perquè defensa el dret a decidir, al contrari del govern espanyol.

En aquest sentit, ha fet referència a la victòria de David Cameron, el mateix que va pactar amb Alex Salmond un referèndum. "Aquells que han guanyat de carrer malgrat les enquestes són aquella gent que quan es van trobar amb un repte democràtic amb majúscules que era que el poble escocès volia decidir, en lloc de negar-ho, aquella gent va pactar i va deixar decidir els escocesos, que va decidir quedar-se", ha remarcat.

Ha replicat així al PP, que ara s'agafa a la victòria del conservadors per defensar que ells també mantindran La Moncloa, i al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que divendres va estar precisament també a Tarragona i va advertir els sobiranistes que "forçar la renúncia d'alguna identitat pròpia", referint-se a l'espanyola, "és poc intel·ligent i no és propi de ciutadans de Catalunya".

"Doncs nosaltres tenim la desgràcia d'estar en un Estat, l'espanyol" que no fa com el britànic i no entén que "les decisions més importants i més transcendents i que poden ser per a moltes generacions les ha de prendre la gent a les urnes", ha respost Mas.

Coincidint a més amb la visita a Catalunya de Pablo Iglesias, líder de Podem, Mas ha reiterat el que ja va apuntar en el míting inicial dijous. "Hi ha partits que aquí hi posen una etiqueta que diu 'som progres', i altres que en aquesta etiqueta hi diu 'nosaltres ens dediquem a fer el progrés'", ha reivindicat el president de la Generalitat, que ha remarcat que no és el mateix dir que un és "progre" que dedicar-se a "fer el progrés" i ocupar-se del dia a dia. En aquest sentit, ha remarcat que és el Govern de Catalunya qui amb menys recursos ha aconseguit reduir el fracàs escolar i qui s'ocupa dels que no poden seguir, al·ludint als beneficiaris de la Llei de la dependència.

 

Lluita contra l'atur i promoció econòmica

Per la seva part, el candidat de CiU a Tarragona, Albert Abelló, ha lamentat que a la ciutat l'atur se situï en uns paràmetres molt semblants que fa quatre anys, i que el candidat del PSC i actual alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, asseguri que no pensa canviar res. Abelló, que s'ha reivindicat com autònom des de fa 35 anys, ha explicat algunes propostes per canviar aquesta situació, com que l'Ajuntament tingui un paper actiu i subvencioni les empreses que contractin persones de més de 45 anys i que portin més de dos anys a l'atur.

Mas ha aprofitat per treure pit de la baixada de l'atur dels últims mesos i ha exclamat que "gairebé sense excepció, on governa CiU hi ha menys atur que fa quatre anys". "Per això dic que som el partit de l'atur", ha insistit.

L'acte de Mas i Abelló ha tingut un to molt distès, fins i tot amb alguna intervenció espontània del públic. Una senyora, per exemple, ha volgut posar un para-sol perquè al president no li toqués massa el sol, que lluïa amb força, però ell no ha volgut perquè ha preferit patir la calor que patien tots els assistents, a les escales de la catedral de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari