Adéu a quatre generacions del Forn de ca Ralet, a Vallmoll

Era l’únic establiment que feia el pa artesanalment a la localitat de Vallmoll. Joan Banús es jubila i avui tanca el negoci per manca de relleu generacional

29 noviembre 2019 22:40 | Actualizado a 02 diciembre 2019 18:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Portava 30 anys al forn, però al març vaig complir 65 anys i em jubilo per manca de relleu. Els meus fills tots treballen i es dediquen al que han estudiat», diu Joan Banús mentre elabora les últimes barres de pa abans de tancar. De fet, van esperar fins a l’últim moment per veure què passaria. Quan els veïns van conèixer la notícia van córrer a encarregar les últimes coques. Durant aquests anys han obert matins i tardes.

El Forn Ca Ralet està ubicat al carrer Mossèn Llop de Vallmoll i ara ho porta la quarta generació del negoci, que ha passat de pares a fills i nebots. L’establiment ha complert 130 anys. És l’últim forn que quedava a Vallmoll i el portava Joan Banús juntament amb la seva dona, Josepa Mulet.

A Vallmoll hi ha dos punts on venen pa, a més a més de la fàbrica d’Europastry, que elabora masses congelades. L’establiment data de 1889, any en què els besavis van començar a fer pa al forn, però aquest ja existia. «El forn és anterior al 1889 però no hem trobat cap document que ho acrediti», comenta Banús.

Banús explica que algú s’ha interessat per l’establiment. «La intenció que tinc és traspassar-ho ja que això continua funcionant. El proper dilluns ja estarà tancat», assegura.

El forn de llenya encara és l’inicial. Més tard, els propietaris van comprar un forn elèctric que dona més color al pa. «Per exemple, els besavis feien el pa al matí i havien de bufar el pa al natural. No sabien a quina hora estaria a punt i s’havien d’esperar moltes hores», recorda el propietari de l’establiment. Afegeix que «abans el procés era més lent i pesat, ja que no hi havia tants productes especialitzats».

Quan fa tempesta o plou i marxa el llum comencen els problemes pel Joan. «Et poses nerviós perquè tu has de coure el pa, no tens electricitat i has d’enfornar amb una pila. Però són coses que, per sort, ara no passen». Al principi, i durant uns deu anys, Banús va aprendre del seu pare. «Vaig fer algun curs i a més venia aquí i anava mirant com ho feia el meu pare», recorda il·lusionat.

Vuit coques diferents

El Forn Ca Ralet s’ha reinventat i elabora vuit tipus de coca de recapte, a més de dolces de diferents gustos. «Els dissabtes sobretot ve gent a buscar-nos diferents coques de Vallmoll o comarca», assegura Joan Banús.

«El pare ja les feia i jo utilitzo la seva fórmula. Té un gust característic i les fem cuites a damunt del forn o amb una llauna que queden més toves». Les elaboren de ceba, espinacs amb panses i pinyons, samfaina, carbassó amb formatge, tomàquet amb formatge, xampinyons amb formatge, all i julivert, escalivada amb anxoves i de bolets –aquests els van a buscar ells mateixos–.

El forn era conegut per les coques que elaboraven. En feien de vuit gustos diferents

L’any passat van rebre un guardó del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat amb el Premi Nacional als establiments comercials centenaris. Diuen que estan contents pel reconeixement. Era l’únic que tenia aquest distintiu a Vallmoll i l’últim artesà del poble. També van guanyar un premi per fer les millors coques.

«Tanquem ara que s’apropa Nadal. Si esperéssim seria més complicat i per això preferim fer-ho d’aquesta manera. Marxem satisfets», comenta la seva muller Josepa Banús.

El Forn Ca Ralet ha passat una guerra i una crisi. Però la valoració que en fan d’aquests trenta anys és positiva. Avui serà l’últim dia en què els veïns del municipi i de la comarca podran comprar les coques característiques del Forn Ca Ralet o el pa de llenya. «Ara ens pregunten on hauran d’anar a comprar el pa. Suposo que el més proper es Valls o a Vallmoll», conclou el propietari de l’establiment.

Comentarios
Multimedia Diari