Alcover tindrà una residència d’artistes abans de l’estiu de 2021

El projecte inclou la rehabilitació d’una sala de l’antic convent de Santa Anna com a dormitori amb 12 llits i un espai multifuncional

15 agosto 2020 07:50 | Actualizado a 15 agosto 2020 08:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Alcover tindrà, abans del proper estiu, una residència estable per a artistes al Convent de les Arts. D’aquesta manera es materialitzarà la iniciativa iniciada fa deu anys i que va començar amb la rehabilitació de l’edifici. Actualment, el projecte està a exposició pública i s’espera que abans que acabi l’any comencin les obres, que tenen un termini d’execució de cinc mesos, recorda el regidor de Cultura, Josep M. Girona.

Des de l’any 2016, Alcover ja ha acollit artistes que havien escollit aquest municipi per tirar endavant els seus projectes. Durant aquests quatre anys n’han passat una vintena –de sis països diferents–, que utilitzaven el convent de les Arts com a espai de treball però que a l’hora de pernoctar ho feien en hotels, cases rurals i fins i tot en cases particulars.

Però a partir del proper estiu podran crear i dormir en el mateix edifici. Perquè això sigui possible s’habilitarà una sala de la primera planta de l’antic convent de Sant Anna. El dormitori es dividirà en dos espais, amb sis llits cadascun. També tindrà una zona multifuncional en comú, on hi haurà per exemple una cuina. I annex al dormitori tenen a la seva disposició, a més a més dels espais interiors, una terrassa a l’aire lliure de més de 100 metres quadrats.

«La residència i la seva capacitat està feta en virtut de les experiències d’aquests darrers anys», assegura Girona, qui afegeix que creuen que l’oferta de llits va acord a la demanda que han tingut. Però si la iniciativa desborda les previsions, l’edifici compta encara amb 2.600 metres quadrats per rehabilitat.

«A partir d’ara es professionalitzarà. Els interessats tindran una residència per crear. I això s’ha d’obrir a tothom», recalca el regidor, qui afegeix que per això s’han d’implicar altres administracions, principalment per al seu finançament. Els artistes s’hi podran estar els dies que consideren necessari i romandrà obert tot l’any.

Els artistes poden ser de disciplines artístiques molt àmplies, des del món del circ, de la música, del cinema, del documental o de la literatura. Hauran de tenir alguna contraprestació amb Alcover, una part que encara s’ha de definir, però que podria passar per fer la preestrenes de les obres al municipi, «però encara està verd», reconeix en regidor de Cultura.

Les obres tenen un cost de 149.978,87 euros, dels quals el 68 per cent són aportats pel Ministerio de Fomento a través de l’1,5 per cent cultural, un 20 per cent la Generalitat i el restant 12 l’Ajuntament d’Alcover.

Josep M. Girona recorda que la rehabilitació de l’antic convent de Sant Anna ja es va fer pensant en aquest residència, «que és el que li dona una especificitat a aquesta infraestructura» perquè no n’hi ha cap d’aquestes característiques a les comarques de Tarragona.

La rehabilitació de l’immoble va començar precisament amb la consolidació de l’edifici, que es trobava en un estat ruïnós. La segona fase, inicialment, havia de ser la residència. Però es va canviar per construir l’auditori ja que es va pensar que primer havia de ser un espai per als veïns. Quan s’acabi la rehabilitació per fer la residència, continuarà amb altres projectes no definits encara.

Comentarios
Multimedia Diari