Alumnes del Vidal i Barraquer creen activitats per al Museu Casteller

Es tracta de jocs pedagògics que s'inclouran a l'espai educatiu del futur equipament

19 mayo 2017 16:10 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’espai educatiu del Museu Casteller de Catalunya, que s’està construint a Valls entre la plaça del Blat i la de l’Oli, inclourà propostes pedagògica que una quinzena d’alumnes de l’Institut Vidal i Barraquer de Tarragona han estat elaborant durant els darrers mesos.

Es tracta d’una quinzena de joves de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Animació Sociocultural i Turisme que han dedicat el seu Mòdul Professional a desenvolupar una proposta de materials didàctics per al futur equipament, un projecte que van iniciar al setembre i que va finalitzar dimecres passat, 22 de febrer.

El resultat són dotze activitats que, a través del joc, ajuden a l’usuari a adquirir i reforçar nou coneixement referent al món casteller. Les propostes inclouen material online mitjançant la plataforma educaplay; un dossier pedagògic en format paper; un joc gegant en format lona que permet avançar caselles responent preguntes i superant reptes fins coronar el castell; o un dòmino casteller.

També s’ha elaborat un joc connector amb tres propostes: parts d’un castell, tipus de construccions i la ubicació en un mapa de les diverses colles; un joc del tipus ‘qui és qui’ per deduir el castell seleccionat; un joc de memòria per aparellar les colles amb els seus colors i escuts, així com trencaclosques, retallables i un qüestionari a través de l’aplicació mòbil Kahoot per respondre preguntes amb tres nivells de dificultat.

«No volíem que els projectes es quedessin com a treballs de classe, sinó tractar necessitats reals de l’entorn sociocultural del territori i fer un servei», han explicat aquest matí el director de l’IES Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo, i les professores Isabel i Pilar Figueras, durant la presentació de la proposta de les activitats per al futur Museu Casteller. De fet, des dels inicis de la implantació del cicle d’Animació Sociocultural i Turisme, el centre ha treballat en projectes d’aprenentatge-servei, «cosa que motiva molt a l’alumnat», segons afirmen les dues professores.

A partir d’una pluja d’idees

El treball per arribar a les propostes educatives definitives per al Museu Casteller va començar el passat setembre amb una primera etapa de diagnòstic en la qual es van detectar necessitats i es va recopilar informació. A continuació, es va fer una pluja d’idees de la qual van sorgir diverses propostes de materials didàctics i, d’aquestes, es van seleccionar dotze seguint el criteri de creativitat i innovació. A partir de llavors, els alumnes es van agrupar en parelles i les idees es van començar a materialitzar.

Els prototips ja han estat lliurats al Consorci del Museu, integrat per la Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La previsió és que les activitats s’incloguin a l’espai educatiu del Museu, que estarà ubicat a l’entresòl.

Comentarios
Multimedia Diari