Assagen a TGN un nou model per atendre nens víctimes d’abusos

La iniciativa està basada en el mètode Barnahus i persegueix una major col·laboració entre tots els actors implicats en aquesta problemàtica.

10 octubre 2020 11:20 | Actualizado a 10 octubre 2020 16:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació «la Caixa» i Save The Children van presentar ahir un nou model d’atenció a nens i nenes víctimes d’abusos sexuals. La responsable de Polítiques d’Infància de Save The Children, Emilie Rivas, va explicar que el model –que s’està adoptant a Islàndia i Dinamarca– planteja una entrevista forense amb la víctima per circuit tancat de televisió enfront d’un representant judicial, avalant-la així com a prova preconstituïda vàlida per a judici. Rivas va exposar que la prioritat del model Barnahus és conèixer el relat del menor per identificar el presumpte abús i per protegir la pròpia víctima. Emilie Rives va afirmar que és vital que els entrevistadors preparin el nen o nena abans de la trobada i que durant la conversa utilitzin un llenguatge adequat al menor, a l’hora que estableixen l’audiència en un lloc «amigable».

Per la seva banda, el doctor en psicologia José Ramón Juárez va recalcar la necessitat de formar els implicats en l’atenció i el requisit de «tenir un llenguatge comú» perquè les víctimes entenguin tant els forenses que construeixen les entrevistes, com també les famílies.

El model català proposa una atenció multidisciplinària, coordinada per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), en el qual la Policia fa una entrevista inicial, Justícia desenvolupa la prova preconstituïda, Salut gestiona la teràpia del menor i Educació implanta programes de prevenció.

El projecte pilot de Tarragona està cimentant en les indicacions de les Nacions Unides, el Consell d’Europa i el Projecte PROMISE del Consell dels Estats del Mar Bàltic (CBSS), els quals determinen els estàndards de qualitat del pla.

Comentarios
Multimedia Diari