Bombers vol desmantellar totes les torres de guaita per a incendis forestals

Els afectats i els sindicats critiquen la mesura i neguen els arguments de l’Administració, que diu que no són efectius

18 febrero 2020 09:30 | Actualizado a 18 febrero 2020 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torna la mala maror a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat. Després que l’any passat hagués apagat el foc de la vaga d’hores extres dels bombers, que va deixar parcs fora de servei, ara té un nou front obert quan està preparant la campanya forestal del 2020. Ha anunciat als sindicats i als afectats la seva intenció de tancar tots els punts de guaita que hi ha repartits a Catalunya. Són un total de 47, dels quals set estan al Camp de Tarragona i nou a les Terres de l’Ebre. Fonts de Bombers van dir ahir al Diari que encara no està aprovada la proposta.

La mesura no ha caigut gens bé entre els afectats –quasi un centenar arreu de Catalunya–, que han preparat per avui, a dos quarts d’onze del matí, una manifestació de guaites forestals de la Generalitat davant del Departament d’Interior, aprofitant que els sindicats estaran reunits amb l’Administració per debatre la problemàtica.

Les funcions que realitza el personal de guaita és detectar columnes de fum, posicionar-les degudament en el territori, comunicar-les a la sala de control territorial corresponent descrivint-les tècnicament així com fer un seguiment de la seva evolució, transferint de la mateixa manera aquesta informació a la sala de control territorial o als operatius de Bombers que els la requereixin. Així es recull en l’informe justificatiu del canvi de model de detecció i vigilància d’incendis forestals per a l’any 2020 signat pel propi director general en data del passat 3 de febrer.

En són 47 a Catalunya, 7 de les quals estan al Camp de Tarragona i 9 a les Terres de l’Ebre

En aquest document s’indica que l’evolució dels períodes de risc d’incendis forestals com a conseqüència del canvi climàtic, així com l’evolució tecnològica i dels usos i costums dels ciutadans, comporten l’adopció de mesures organitzatives a Bombers que «optimitzin i millorin la detecció i l’evolució dels incendis forestals».

Afegeix que factors com la major freqüentació medi natural pels ciutadans, la disponibilitat de mitjans telemàtics en temps real i l’ús habitual del mòbil per la major part de la població, la instauració complerta del telèfon únic d’emergències 112 i la desestacionalització dels riscos d’incendi forestal associats a les condicions climàtiques del territori, requereixen l’adopció de mesures de control del territori els 365 dies a l’any.

«Xifres falses»

Una xifra que sorprèn de l’informe –qualificada pels sindicats com a falsa– és que dels 10.000 avisos rebuts en els darrers deu anys sobre incendis forestals, només 37 han estat dels guaites forestals. En aquest sentit, el col·lectiu, que qualifica «d’esperpèntica» aquesta afirmació, creu que «deuen ser els ocasionats per tempestes elèctriques, que pel seu creixement lent i situats en llocs impensables, no els avisa ningú més que nosaltres».

El que no es diu son les desenes de falses sortides que eviten els guaites. Bombers reben moltes trucades alertant d’incendis. Des de control es demana al guaita al seu parer i moltes vegades diu que no és un incendi, amb la qual cosa s’evita malgastar recursos i diners.

Els guaites es manifestaran avui davant el Departament d’Interior a Barcelona

Bombers té la intenció d’instal·lar càmeres de vigilància en totes aquelles torres de guaita o instal·lacions de la Generalitat que permetin una idònia visualització del territori susceptible de patir incendis forestals.

Grans incendis forestals

Els guaites creuen que per evitar grans incendis forestals, «cal una detecció ràpida de la columna de fum». En aquest sentit, considerem que ells són «un element clau per a la ràpida detecció de les columnes de fum i la seva caracterització. Ara, més que mai, amb l’avanç implacable del canvi climàtic, és necessari un operatiu de detecció d’incendis forestals potent en el qual es compti amb tot l’entramat de punts de guaita que hi havia abans del 2012 —quan la direcció encara no havia tancat cap punt—, interconnectats com estàvem abans sota la direcció de Medi Natural».

Per això, els guaites aposten per una «xarxa ben equipada, que conegui molt bé el territori que vigila, que conegui molt bé la seva feina, l’administració no hauria de cap manera menysprear. Les càmeres, ben posicionades en les valls tancades i zones d’ombra pels guaites forestals, poden ser un bon recurs que complementi la feina dels mateixos, igual que el propi mòbil dels guaites».

La direcció general proposa recol·locar els guaites a les categories d’ajudant d’ofici forestal, també a les EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) i en conductor.

Comentarios
Multimedia Diari