Cas Inipro: La Guàrdia Civil cerca expedients de contractació en el registre als Serveis Socials de TGN

L'escorcoll està relacionat amb el presumpte cas de corrupció per irregularitats administratives. La portaveu de l'equip de govern del PSC i la CUP ja s'han manifestat sobre l'operació

19 mayo 2017 21:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Guàrdia Civil s'ha personat aquest divendres a la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona per requerir informació relacionada amb el cas Inipro (empresa Iniciatives i Programes S.L). En concret, segons ha pogut saber l'ACN, s'han demanat els expedients de contractació d'aquesta empresa per part de l'IMSS dels anys 2011 i 2012. La petició d'informació, que porta la Unitat de delictes econòmics de la policia judicial de la Guàrdia Civil, ve ordenada pel Jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. El cas arrenca, fa més de dos anys, a partir d'una denúncia de la CUP davant de fiscalia. El govern municipal admet "irregularitats" administratives en la contractació, però "sense intencionalitat punible". Segons ha pogut saber el Diari de Tarragona, el registre d'aquest divendres, quie s'ha intentat dur a terme de forma molt discreta, es podria allargar encara unes hores.

La denúncia presentada per la CUP a la fiscalia assenyala que l'empresa Inipro es va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d'ajuda i d'integració d'immigrants de l'Ajuntament de Tarragona l'any 2010 que s'haurien prorrogat irregularment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas -que es troba sota secret de sumari- un delicte continuat de prevaricació, tràfic d'influències i malversació.

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l'absència de motius per a l'externalització del servei tenint en compte l'existència de personal propi de l'IMSS, la inexistència d'informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s'hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s'hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròrrogues en l'adjudicació no es van efectuar pels procediments previstos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l'adjudicació inicial del projecte, materialitzada l'any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense publicitat, tal com permet la llei en casos de serveis que no superen els 60.000 euros.

L'IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d'adjudicar el servei a la que presentés la millor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Inipro -amb seu a Viladecans-, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l'altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d'Inipro.

 

El govern admet irregularitats de tipus administratiu

La portaveu del govern, Begoña Floria, ha acudit a les portes de l'IMSS per valorar el registre de la Guàrdia Civil i ha admès que l'esclat del cas va posar en evidència una sèrie de "mancances administratives" dins el propi servei de l'IMMS i ha recordat que el consistori va aplicar "mesures correctores", com ara el reforç dels serveis jurídics, un canvi en la gerència i l'encàrrec d'una auditoria. A més, segons ha subratllat Floria, es va posar a disposició de tots els grups municipals l'expedient complert.

La regidora ha manifestat que l'ajuntament "sempre s'ha posat a disposició de la justícia". Floria ha insistit que l'ajuntament té el convenciment que "va haver-hi irregularitats de tipus administratius no imputables a cap interès o a interessos personals de cap tipus", per una qüestió de "mala praxis", i que això va determinar un canvi de funcionament dins el propi institut, que es va fer la tardor del 2013.

Per la seva banda, el regidor de la CUP Jordi Martí, també ha acudit al davant de la seu de l'IMSS i ha fet una "valoració positiva" dels avenços en el cas arran de la denúncia presentada per la formació, que està personada en el cas. Martí, que ha avançat que la CUP compareixerà públicament la setmana que ve per fer una anàlisi a fons dels fets, s'ha mostrat convençut que el registre a la seu municipal "aporti dades que manquen per acabar de tancar el cas".

 ****

Agents de la Policia Judicial de Tarragona estan efectuant ara mateix un registre a la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials situat a la plaça Prim (coneguda popularment com plaça de la Mitja Lluna). L'escorcoll l'ha ordenat ale jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona i està relacionat amb el pressumpte cas de corrupció Inipro (empresa Iniciatives i Programes S.L) per irregularitats administratives. Els agents busquen documentació vinculada a contractacions efectuades entre els anys 2011 i 2015 per un valor superior als 130.000 euros.

Segons ha pogut saber el Diari de Tarragona, el registre es podria allargar encara unes hores i s'està duent a terme de forma molt discreta:no hi ha ningú d'uniforme i fins al moment només s'hi han vist agents de paisà i alguns periodistes que han començat a apropar-se a la zona. 

La portaveu de l'equip de govern, Begoña Floria (PSC), ha manifestat, en relació al registre que està practicant la Guàrdia Civil a la seu de l'IMSS que el cas es basa en uns fets fruit d'"una irregularitat que no va ser producte d'una intencionalitat punible". 

Per la seva banda, la CUP, que és la denunciant del cas, ha emès un comunicat vinculat als escorcolls.  

 

Comentarios
Multimedia Diari