Cent anys de lectura pública a Valls

L’acte institucional del Centenari de la Biblioteca Popular, així com la Nit de Completes, van ser els actes destacats d’ahir a la capital de l’Alt Camp

24 junio 2018 16:49 | Actualizado a 24 junio 2018 17:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ciutat de Valls ha fet un viatge en el temps, ara fa cent anys. I és que ahir es va celebrar l’aniversari de la Biblioteca Popular, la primera de la Mancomunitat de Catalunya. La façana estava decorada amb garlandes vegetals, i a la vegada es van repartir entre els assistents barrets per protegir-se del sol i seguir la celebració d’obertura de la biblioteca.

L’acte va començar a les dotze del migdia davant l’edifici noucentista. Hi va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra, l’alcalde Albert Batet, la consellera de Cultura, Laura Borràs i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. La festa va ser popular i com ara fa cent anys, els Gegants van arribar a la biblioteca en cercavila i també, com el 1918, hi van participar els Xiquets de Valls aixecant pilars de cinc simultàniament, o la ballada dels quatre gegants de la ciutat.

Totes les corals vallenques van sumar-se a la commemoració amb les seves veus, a més de la participació en altres moments de l’acte del músic Jordi Jubany amb un poema de Pere Quart, o el grup de música tradicional de Valls, Bufalodre.

Els escriptors vallencs Margarida Aritzeta i Lluís Figuerola, van llegir els dietaris de les bibliotecàries dels anys 1920-1988. «Avui per Sant Jordi, patró de Catalunya hissem per primera vegada, la bandera catalana després de la dictadura», van pronunciar. La coneguda actriu i televisiva presentadora Txe Arana va ser l’encarregada de conduir la commemoració. 

El president de la Generalitat, Quim Torra va cloure el centenari de la Biblioteca Popular. «No estem tan lluny d’aquella república. Hem de seguir l’exemple del president de la Mancomunitat Enric Prat de la Riba», va afirmar. També Torra va aplaudir el llegat de l’equipament projectat per la Mancomunitat i va referir-se a Montserrat Roig per afirmar que «la cultura és l’arma política més revolucionària que existeix a llarg termini».

L’acte també va comptar amb una intervenció en vídeo de Carles Puigdemont des de Berlín, qui va reivindicar Valls com a «referent en la defensa de les llibertats i la democràcia» per haver construït equipaments com ‘La Popular’. El seu torn, l’alcalde de Valls, Albert Batet va recordar que «ara fa cent anys es va inaugurar aquesta Biblioteca, la primera de la Mancomunitat de Catalunya», i va afegir que «aquest exemple dels avantpassats sigui la força per construir el poble del futur». 

Centenars de vallencs no es van perdre l’efemèride i, malgrat la calor, van clamar la llibertat dels presos polítics davant l’edifici noucentista i les escales de la Parròquia del Lledó, i al passeig dels Caputxins. Per acabar l’acte, Suite Cor va interpretar l’himne de Catalunya, i vallencs i autoritats emocionats van cantar-la.

Un llegat històric

Amb aquest acte institucional, Valls tanca la commemoració del Centenari de la Popular. El 21 d’octubre de 1916, amb motiu de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, en presència d’Eugeni d’Ors i de les autoritats locals i de la Mancomunitat.

Dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa Major de Sant Joan, va tenir lloc la seva inauguració. L’edifici noucentista, projectat per l’arquitecte Lluís Planas, va posar en funcionament el seu servei bibliotecari el 16 de juliol d’aquell mateix any. 
També amb motiu de la commemoració s’ha editat el llibre La Biblioteca Popular de Valls, obra de Laura Canalias, Lluis Cuspinera, Jep Martí, Jordi París i Núria Ventura que repassa al detall la història de la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya.

Foc del Canigó

A la tarda, com a novetat, es va canviar la ubicació per rebre el foc de la Flama del Canigó, a la plaça del Carme. Els corredors de la Fundació Ginac van lliurar el foc de la Flama del Canigó a la diablessa i a Llucifer per iniciar la cercavila encapçalada pels Diables de Valls fins a la plaça del Blat on, com és tradició, van llegir la proclama de la diada i van encendre la graella que també va presidir les actuacions de la Nit de Completes.

A la mateixa plaça del Blat va repartir-se el foc a les entitats i als barris perquè traslladessin el foc nacional a tota la ciutat tot encenent les fogueres per celebrar el solstici d’estiu i la Nit de Sant Joan. 

Una de les novetats d’enguany va ser la dotació econòmica del Concurs de fogueres. L’Anada a Completes és un dels moments més sentits de la Festa Major de Sant Joan de Valls. A les 21.15h –deu minuts abans que en anys anteriors– van sortir des de la plaça del Blat, anunciada pels avisos pirotècnics.

Era la primera sortida del seguici cerimonial de la ciutat de Valls, sencer. Enguany, han estat restaurats els nans l’Armat alegre i l’Arlequí per Lluís Musté, en el marc del conveni enter la UAF i l’Ajuntament de Valls. També A les 23.15h, la plaça del Blat va tenir lloc els Apassionants castells a l’antiga, a càrrec de les colles Joves Xiquets de Valls i Vella dels Xiquets de Valls. L’actuació es regeix per un format sense rondes establertes, en què cada colla completa tres castells i un espadat. Una plaça plena de gom a gom. I és que la Nit de Completes és una nit màgica per a tots.

Comentarios
Multimedia Diari