Comença la Festa Major de Sant Joan a Valls

La sortida de l'àliga al Balcó de l'Ajuntament, dóna el tret de sortida oficial a la festa

20 junio 2017 19:14 | Actualizado a 20 junio 2017 19:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest dimarts 20 de juny, ha començat la Festa Major de Valls. A les sis de la tarda a la Plaça del Blat, nens i nenes es reunien per lliurar els xumets a l’ós. Una tradició que any rere any, per Festa Major els més petits es desfan del seu xumet que els ha acompanyat des del Bressol. És la primera bèstia que es deixa veure per Festa Major. 

A les set de la tarda, a la Casa de la Ciutat es proclamava el Santjoaner de l’any. Enguany se li atorga a mossèn Josep Bofarull Veciana. Ha cooperat en tots els aspectes en què el ritual i la festa Major es donen la mà amb el vessant religiós. L’impuls de Completes, els ajustaments horaris dels oficis per facilitar les balladetes i els  castells, o la ritualitat dels tocs de campanes no haurien estat possible per la seva implicació enorme, com també ho feu en les darreres Festes Decennals i altres moments del calendari festiu anual. L’Ajuntament li lliurà la bandera de la Ciutat que ha portat en l’anada a tronada i en el Tomb del Poble, on tornarà a participar després d’anys de no fer-ho. Durant l’acte també han lliurat les sabates consuetudinàries als aliguers, seguint el vell costum retrobat ara fa un any.

A dos quarts de vuit del vespre a la Plaça del Blat, l’àliga de la ciutat sortia el balcó. És la bèstia més cerimonial, la que sintetitza el simbolisme a la ciutat.A la vegada el pregoner ha explicat el conte del gegant i la geganta. Finalment a la plaça del Blat es va fer  la petada de globus vermells i blancs a càrrec d’Olga Trilles.Un altra tradició de la Festa Major de Valls, és la beguda típica: el boladís. Per això, a dos quarts de vuit del vespre a la Plaça de la Zeta tenia lloc la 6a Boladissada popular amb el concert de Pupil·les i Dj Rule.

A la mateixa hora, al Centre Cultural Municipal de Valls, l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard feia el concert de cloenda de final de curs.També, a  dos quarts de vuit del vespre, a la Sala d’Actes de l’Institut d’Estudis Vallencs, Pep Masip presentava l’audiovisual sobre el Nepal.

Un dels actes forts del vespre i des de Sant Joan, tenia lloc el tritlleig de campanes, i la tronada inaugural de festa, a càrrec de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet, i precedidida dels tres morterets d’avís encesos per part dels geganters, el Santjoaner 2017 i l’Alcalde.

Tot seguit, fins a la Plaça del Blat, la Tornada des de la Tronada,amb el personatge del pregoner a cavall, el timbaler, els gegants, els grallers els vernets, la senyera de la Ciutat en mans del Santjoaner 2017, la corpoació municipal i els ministrers de Bufalordre. En arribar a la plaça del Blat hi hagut el comiat amb una balladeta extraordinària gegants, amb motiu del 70è aniversari.A les onze de la nit, a la plaça de l’Oli i com cada any, joves i adults ballaran i cantaran amb l’Orquestra Mitjanit. Així doncs, fins el proper dilluns 26 de juny vallencs i vallenques podran gaudir d’una variada programació per a tots els públics.

 

Comentarios
Multimedia Diari