Detinguts a Tarragona i altres ciutats per un frau elèctric de cent milions d'euros

La Guàrdia Civil ha actuat per ordres del jutge Santiago Pedraz.

30 noviembre 2017 13:37 | Actualizado a 30 noviembre 2017 17:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Guàrdia Civil ha destapat un frau de gairebé 100 milions d'euros de tretze comercialitzadores pirates d'energia elèctrica que, dirigides per un empresari del sector, van subministrar llum a uns 4.000 grans pimes a preus més baixos amb facturació falsa.

Ha estat la Unitat Central Operativa (UCO) qui ha dut a terme aquesta operació pionera en el sector, amb la col·laboració de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC), i que ha suposat la primera intervenció penal per a aquest tipus de frau, que fins ara se sancionava administrativament.

De moment, l'operació "Ambre", que continua oberta, s'ha saldat amb 18 detinguts a les províncies de Barcelona, Madrid, Tarragona, Girona, Alacant i València, set registres i comptes i béns immobilitzats.

Paloma Espeja, sotsdirectora adjunta d'Energia Elèctrica de la CNMC, i Francisco Almansa, tinent coronel cap de Delinqüència Econòmica i Delictes contra l'Administració de la UCO, han informat d'aquesta operació, dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

Un any d'investigacions que retrotreuen els fets a 2012, quan va començar a operar una xarxa que va crear diverses empreses instrumentals per a la comercialització d'energia elèctrica.

D'aquesta manera, aquest desfasament els va provocar a les generadores un forat de 60 milions d'euros, als quals cal sumar-ne 20 més per l'impagament dels peatges obligatoris per la distribució, a més dels 14 milions defraudats a la Hisenda Pública.

Al principi, aquestes empreses pirates, la mitjana de vida de les quals era de dos anys, començaven a actuar de forma legal i sense donar peu a sospites, però a poc a poc anaven deixant de comprar a les generadores fins a quedar-se amb l'oferta mínima. És a dir, al final només adquirien l'1 per cent del que els seus clients consumien i, per tant, els abonaven.

Un desviament que no pagaven malgrat els requeriments de la CNMC, que finalment les inhabilitava, encara que l'organització anava creant altres empreses pirates amb els seus corresponents testaferros, a les quals passaven la cartera de clients per perpetuar així el frau.

Malgrat els impagaments, al client de les empreses estafadores no se li tallava el subministrament (no pot fer-se legalment) i pagava al seu proveïdor les factures, que generaven uns ingressos pels quals la xarxa no pagava cap impost a Hisenda. Precisament, aquesta fase de blanqueig està ara en investigació, declarada secreta pel magistrat.

De moment, s'han investigat 13 comercialitzadores, detingut 18 persones, confiscats 18 vehicles i un veler, analitzats 154 productes financers -56 d'ells han estat bloquejats, així com nou immobles-, descobertes 180 societats del grup -d'elles, 67 han estat investigades- i localitzats 24 testaferros.

A Espanya hi ha al voltant de 450 comercialitzadores, que com les investigades han de comunicar als òrgans corresponents l'inici de la seva activitat, cosa que van fer també les investigades recolzant-se en una important cartera de clients amb consum d'energia d'alta tensió.

Va ser el 2014 quan es va denunciar un frau aquest tipus a la Fiscalia a València, però es va arxivar el cas per falta de proves. Més tard, una segona denúncia d'un particular amb més informació va permetre a obrir les indagacions, de les quals s'ha fet càrrec la UCO en una operació única i pionera.

Perquè fins ara, com han explicat Almansa i Espeja, aquesta estafa només se sancionava en l'àmbit administratiu, però de la mà de la Direcció General d'Energia i de la CNMC s'ha pogut anar més enllà fins a trobar l'estructura d'una organització el capitost de la qual, relacionat amb el sector, comptava amb uns serveis jurídics molt qualificats.

L'operació ha arribat a oïdes del sector i la UCO ja està rebent trucades d'empreses i operadores per interessar-se.

Encara que la quantitat del frau destapat no és excessiu en un mercat de més de 12.000 milions d'euros anuals, la importància de l'operació "Ambre" transcendeix aquestes xifres per ser la primera dins d'un sector en el qual fins ara no s'havia actuat per la via penal i, per tant, posa en guàrdia altres possibles xarxes.

Comentarios
Multimedia Diari