El Govern garanteix 'màxima transparència' en la informació de la qualitat de l'aire

La Generalitat arribarà a mesurar, al 2017, més d'un centenar de contaminants al territori

19 mayo 2017 22:18 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit aquesta tarda la constitució de la Taula de Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona. Un "espai de participació", ha dit, "on el Govern ens hem compromès a garantir màxima transparència en la gestió de la informació de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona". Vila ha celebrat que hi hagin assistit una setantena de persones, representants tant del món institucional, universitari i de les empreses, com d'entitats cíviques i veïnals "que tenen i han de seguir tenint coses a dir". Des d'ara i fins al 2017, a més, s'aniran incrementant els contaminants analitzats fins arribar a més d'un centenar, amb una especial atenció al territori.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, el conseller Santi Vila ha valorat molt positivament la constitució de la taula, i ha manifestat que l'aprovació de l'impost sobre les emissions de les indústries "dóna viabilitat i recursos per fer possible no només el manteniment de la xarxa actual de control i de prevenció, sinó també la seva ampliació". Tot plegat per "garantir que el que és una raonable i correcta qualitat de l'aire al Camp de Tarragona es mantingui per molts anys", ha exposat.

En aquest sentit, ha remarcat que l'impost no té una "vocació recaptatòria", sinó que vol "generar estímuls perquè les empreses prenguin les mesures de responsabilitat ambiental que han de prendre". També ha avançat que en les properes setmanes es fixarà amb precisió quins estudis farà la nova taula.

Pel que fa a l'ampliació de la xarxa, el conseller ha assegurat que s'anirà implementant, des d'ara i fins a finals del 2017, quan s'arribaran a mesurar 90 contaminants de la família dels compostos orgànics volàtils i 18 hidrocarburs aromàtics policíclics. Vila també ha especificat que al Camp de Tarragona s'hi posa una especial atenció, amb la major densitat d'estacions de control de tot Catalunya i el 60% dels punts de control de la Xarxa d'Emissions Atmosfèriques de Catalunya.

 

Suport de l'Ajuntament de Tarragona

A la sortida de la primera trobada de la taula l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha declarat que "avui comencem un camí en què no ha de faltar un element molt important, saber comunicar", i ha apuntat que "totes aquestes dades les hem de saber posar a l'abast del públic en general i dels mitjans de comunicació perquè no hi hagi tants malentesos com s'han produït en els darrers temps". De fet, les dades obtingudes seran públiques i obertes a tothom, i es podran consultar al web del Departament de Territori i Sostenibilitat.

El batlle també s'ha felicitat pel fet que, tot i que el Departament de Territori i Sostenibilitat és el més implicat, en aquesta taula també hi treballen el d'Interior i el de Salut. A més, en la mateixa línia que el conseller -que ha observat que en els darrers anys han millorat "significativament" els nivells de contaminants al territori-, Ballesteros s'ha mostrat molt satisfet de les informacions relatives a la salut dels ciutadans. "Les dades són molt bones comparades amb la mitjana catalana", ha indicat, "especialment aquelles que podrien preocupar més, com són els tumors i càncers i les afectacions respiratòries". Finalment, ha aplaudit que s'hagi incorporat en la dinàmica de la taula l'anàlisi de les males olors i el fet que el finançament de les tasques es faci a partir de l'impost ambiental.

Des de la Plataforma Cel Net, una de les que més ha treballat en la qüestió de la qualitat de l'aire en els darrers anys, han valorat la constitució de la taula de manera positiva, però esperen que sigui un espai "actiu i no passiu", on hi hagi participació, i que no esdevingui un "aparador" de la feina de la Generalitat.

La Taula de Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona es reunirà, com a mínim, dues vegades a l'any, i treballarà per intercanviar informació en matèria de qualitat de l'aire i emissions contaminants de manera transparent. La conformen agents socials, administracions, centres de recerca i empreses.

Comentarios
Multimedia Diari