El Grup de Nadal d'Artistes Vallencs celebra 75 anys amb doble cita

La novetat d’enguany és la presentació del llibre, un recull de diferents cartells

04 diciembre 2017 08:41 | Actualizado a 04 diciembre 2017 08:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup de Nadal d’Artistes Vallencs celebra el seu 75è aniversari i tindrà enguany una doble cita amb la ciutat. D’una banda, la seva exposició tradicional a la Sala i al Pati de Sant Roc i, de l’altra, la presentació del llibre el proper 15 de desembre al vespre a la Sala Sant Roc de Valls.
Els artistes vallencs van començar a fer l’exposició després de la postguerra. En aquesta mostra es podia veure la vida quotidiana, social, cultural i artística de la ciutat en aquell moment.


L’exposició va començar l’any  1943. Fins al 1976 hi havia una quarantena d’artistes. Per contra, a partir del 1978 només en van quedar cinc (Ventura, F. Ballesté, J. Sanromà, F. Llavoré i J. Tost). En aquell moment es van replantejar el futur de l’entitat i el camí a seguir. Un any més tard, el 1979, van incorporar al grup diversos artistes locals i joves d’entre 17 i 19 anys. La xifra va augmentar.
Durant l’any, els artistes estudiaven o treballaven fora la ciutat de Valls. Així doncs, es reunien a la seva ciutat natal sota un lema tradicional: ‘Per Nadal tothom a casa’. 


El Grup de Nadal aglutina diferents artistes. Cada any se n’incorporen de nous i formen part de l’entitat. Només es reuneixen un cop l’any, precisament per les dates nadalenques. Tot i així, el president del Grup de Nadal d’Artistes Vallencs, Pere Toda, afirma que «durant l’any anem veient la feina dels artistes gràcies a les xarxes socials».


Des de pintura fins a escultura
La Sala i el Pati de Sant Roc acull diferents obres de pintura, aquarel·la, acrílics, fustes, fang, escultures o olis, entre altres. El Grup de Nadal el formen 32 artistes locals i cada any exposen fins a dues obres.


Pere Toda explica que «la novetat d’enguany és l’edició d’un llibre, que consisteix en un recull dels 75 cartells que anunciaven l’exposició». 
El proper 15 de desembre es farà la presentació d’aquest llibre. La introducció l’ha fet el poeta i escriptor Gabriel Guasch i ha contextualitzat la vida artística i social de Valls. El volum també inclou una breu història del 75è aniversari.


A més, també han comptat amb el donatiu de Daniel Ventura. El Museu de Valls i el director Jordi París també han col·laborat en l’efemèride. El llibre està coordinat per la Carme Roca i és de l’editorial La Torratxa.


Diversos reconeixements 
El dia de la presentació del llibre a la Sala Sant Roc es farà un reconeixement a diferents artistes del Grup de Nadal. Per una banda, a l’escultor Joan Serafí Masdéu i a la pintora Josefina Giraldo, per la seva tasca i implicació amb l’entitat (artistes morts enguany). Ignasi Ferré i la Maria Teresa Sanromà també tindran un reconeixement.


L’Exposició de Nadal és un punt de trobada especial i singular. Hi conflueixen l’esperit nadalenc, el treball dels artistes i els missatges de les seves obres exposades. Es tracta, doncs, d’un espai on es posen en contacte creadors i ciutadans, indispensable per a la cultura participativa. 
Amb 75 edicions a les seves espatlles, l’exposició s’ha convertit en un element més del Nadal a la capital de l’Alt Camp. 


A la Sala Sant Roc també hi haurà dues vitrines amb objectes dels 75 anys de l’entitat. L’exposició del Grup de Nadal d’Artistes Vallencs es podrà visitar en l’horari habitual fins al 7 de gener a la Sala i al Pati de Sant Roc.

Comentarios
Multimedia Diari