El POUM de Valls preveu recentralitzar la ciutat al voltant del nucli històric

Planteja construir 6.718 habitatges nous per incrementar la població en 18.810 habitants

25 octubre 2019 12:50 | Actualizado a 25 octubre 2019 16:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) preveu recentralitzar la ciutat al voltant del centre històric», va destacar al Diari la regidora d’Urbanisme de Valls, Sònia Roca. La Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona, presidida pel secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha aprovat definitivament el nou POUM de Valls, impulsat per l’Ajuntament. Posa els fonaments per guiar les necessitats de transformació, creixement i reforma del terme municipal, que actualment té 24.256 habitants i quatre nuclis urbans principals, com són Valls, Picamoixons, Fontscaldes i Masmolets.

La comissió comparteix l’aposta de l’Ajuntament perquè Valls assoleixi una major centralitat, incrementant el seu pes demogràfic i diversificant el seu teixit urbà.

El POUM preveu transformar sòl per construir fins a 6.718 habitatges nous, el que incrementaria la seva població en 18.810 veïns, i 62,11 hectàrees de sòl urbanitzable industrial. El document té una vigència aproximada de 20 anys.

«El creixement serà principalment a la zona sud i a ponent», va refermar la regidora. Així, fixa els paràmetres per mantenir els teixits urbans existents amb qualitat, fomentant-ne la rehabilitació i la reutilització. I defineix el model de creixement per als propers anys d’acord amb el concepte de desenvolupament sostenible.

El POUM inclou també les directrius necessàries per encaixar les infraestructures de mobilitat urbana i territorial; integrar els elements de patrimoni i paisatge; desenvolupar l’estructura urbana tenint en compte la xarxa de torrents; assolir un nivell d’equipament comunitari que doti la regió, i dimensionar racionalment la nova ciutat. El POUM es va aprovar de manera inicial l’any 2014.

Un punt destacat és la preservació del patrimoni paisatgístic, establint la protecció dels torrents i del seu entorn com espais naturals singulars i també les zones agrícoles del Tomb del Balcó i les Hortes de Valls com paisatge identificatiu de la imatge de la ciutat a salvaguardar. Tanmateix, s’estableix a través dels nous catàlegs una àmplia protecció del patrimoni arquitectònic, així com d’ambients urbans singulars o masies rurals.

Expropiar habitatges

«Ara que ja s’ha aprovat el POUM podrem actuar al centre històric. Per exemple, expropiar habitatges a la plaça de l’Oli, o als carrers Santa Margarida i Sant Antoni», va dir la regidora. L’Ajuntament està realitzant amb els tècnics una inspecció de la plaça de l’Oli per «assegurar la via pública», que no s’esfondrin parts d’immobles i per concretar les mesures urgents. «A partir d’aquí actuarem» va dir Roca. A més, estan estudiant totes les zones i els expedients de ruïna.

«La radiografia actualitzada del barri, tant pel que fa a propietats com a l’estat dels immobles, ens servirà per prioritzar zones on actuar», va puntualitzar. El document inicial del nou planejament urbà de Valls va rebre, el 2016, el Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel Solà Morales que atorga la Societat Catalana d’Ordenació de Territori (SCOT) de l’Institut d’Estudis Catalans.

Comentarios
Multimedia Diari