El desbordament del Gaià a Aiguamúrcia, a punt d'acabar en tragèdia

Una furgoneta va xocar contra un tronc que estava al mig de la carretera, arrastrat pel riu. 

22 enero 2020 11:48 | Actualizado a 22 enero 2020 19:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una dona que anava a treballar a les set del matí d'avui dimecres s'ha emportat un bon ensurt després que la furgoneta que conduïa xoqués contra un gran tronc que estava al mig de la carretera i que el riu Gaià havia arrastrat.

La conductora n'ha sortit il·lesa, tot i que el seu vehicle ha romàs al lloc durant tot el matí ja que no havia grua disponible per la gran quantitat de feina que tenien.

Els fets han tingut lloc en un gual que hi ha a la carretera TV-2005, que comunica el nucli d'Aiguamúrcia amb la carretera TP-2002, de Vila-rodona al Pont d'Armentera.

Es tracta d'un tram de carretera que creua el riu Gaià i que, cada vegada que hi ha una crescuda, l'aigua passa per la carretera, fent malbé la infraestructura.

Segons un veí d'Aiguamúrcia que viu a poc metres del lloc, cap a les dues de la matinada el riu feia un soroll fort i es va desbordar ja abans d'arribar a aquest indret, omplint d'aigua tota la calçada de la carretera.

Però va ser cap a les cinc de la matinada quan el Gaià va baixar amb el caudal més gran, amb aproximadament 29,4 metres cúbics, segons va captar l'estació d'aforament que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té a Vilabella.

A les set del matí, la dona ha agafat la furgoneta per anar a treballar. Quan passava per aquest gual, no ha vist un dels troncs grossos i ha xocat contra ell. El vehicle no ha pogut seguir i ha quedat al lloc fins a darreres hores del matí, envoltat de les canyes i branques que el riu havia dipositat en aquest fals pont.

Cap a les onze, personal d'una empresa ha procedit a retirar el material vegetal que impedia el trànsit. Els troncs han estat portats fins a un mas proper.

Mentrestant, els veïns d'Aiguamúrcia havien d'agafar la carretera que va cap a Santes Creus per poder sortir.

Antecedents

En els darrers han estat diverses les ocasiones en què s'ha desbordat el riu en aquest indret. La darrera va ser el 15 d'octubre de 2018. La via va romandre tallada al trànsit, amb gran quantitat de canyes sobre la calçada i amb part de les tanques de protecció arrancades per la força de l'aigua.

El 3 de novembre de 2015, el riu també va passar per damunt de la carretera i va arrastrar part de l'asfalt. Durant dies la via va romandre tallada al trànsit.

Un punt problemàtic

L'alcaldessa d'Aiguamúrcia, Dolors Palma, apuntava al Diari que al seu municipi, els aiguats només havien causat danys en aquest punt i un arbre caigut a la zona de l'arbreda.

Palma reconeixia que cada vegada que plou una mica el gual queda fora de servei.

Quan se li pregunta si una possible solució podria ser aixecar el nivell de la carretera, diu que "pot ser una cosa interessant a valorar, amb la Diputació", que és la titular de la via.

Comentarios
Multimedia Diari