El judici del 'cas Expert' queda fixat pel proper 2 de desembre

Les parts no han arribat a cap acord en la vista prèvia d'aquest dijous

19 mayo 2017 22:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un centenar de persones ha donat suport, aquest dijous al matí, als sis encausats del 'cas Expert', en la vista prèvia que s'ha celebrat al Jutjat Penal número 2 de Tarragona. Després de la trobada entre els advocats, el fiscal i el jutge, i davant la impossibilitat d'arribar a un acord, aquest últim ha decidit fixar la data del judici pel proper 2 de desembre. El cas es remunta al 20 de juliol del 2004, arran d'una càrrega de la Guàrdia Civil durant un conflicte laboral a l'empresa Expert Polymeres de l'Arboç (Baix Penedès). Els encausats, quatre treballadors de la companyia i dos assessors del sindicat CGT, s'enfronten a penes de presó d'entre tres i quatre anys i mig i a multes d'uns 3.000 euros.

Samarretes vermelles del 'cas Expert' i banderes de la CGT han omplert, a dos quarts de deu del matí, el carrer Sant Antoni Maria Claret de Tarragona, just davant del Jutjat Penal número 2. I és que a les deu estaven citats els sis encausats a una vista prèvia. Mentre ha durat la trobada els manifestants s'han mantingut a les portes de les dependències judicials i fins i tot han tallat el trànsit al carrer.

La reunió entre els advocats, el fiscal i el jutge, que s'ha allargat una mica més d'una hora, ha acabat sense acord. Segons ha explicat a la sortida Pedro Duque, secretari de la federació comarcal del Baix Penedès de la CGT i un dels encausats, els seus advocats demanaven "l'arxivament de la causa" i el fiscal "mantenia les acusacions". Per això, ha declarat, el jutge "veient les dues postures, ha decidit que el judici se celebri el 2 de desembre".

Així mateix, Duque, ha manifestat que "no se'ns pot acusar d'alguna cosa que no hem fet", i s'ha referit als diferents delictes de què se'ls acusa, com ara desacatament a l'autoritat, desobediència o no permetre l'accés al lloc de treball quan ni hi havia cap vaga convocada. "Nosaltres entenem que una altra solució que no sigui l'arxivament de la causa no es pot produir", ha sentenciat el sindicalista.

De fet, el centenar de manifestants que han esperat a la porta del jutjat la finalització de la vista han rebut els encausats amb crits d'"absolució", i fins i tot el Parlament s'ha fet ressò de la seva situació. Els grups parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i els diputats de la CUP van trametre d'urgència, el passat 17 de juny, una petició a la Comissió d'Interior per votar una resolució de suport a les sis persones afectades en què es demana també l'arxivament de la causa. Tot i que estava previst que es pogués votar el 2 de juliol, actualment es troba dins del termini de presentació d'esmenes.

El fiscal demana per als encausats penes de presó d'entre tres anys i dos mesos i quatre anys i sis mesos, així com multes d'uns 3.000 euros. Des que es van produir els fets, al·leguen els treballadors, la seva situació personal i familiar ha canviat molt i haver d'acatar les penes suposaria "un cop dur a les nostres vides", han indicat. Tots ells són mares o pares de família, i han assegurat que han d'afrontar "una situació cruel i inesperada".

 

Onze anys de 'cas Expert'

Els fets es remunten al 20 de juliol de 2004, quan l'empresa Expert Polymeres estava negociant un ERO amb els treballadors. Després d'una reunió dels treballadors amb dos assessors del sindicat CGT, la Guàrdia Civil -els Mossos encara no havien estat desplegats al la comarca- va carregar contra els treballadors que hi havia dins la fàbrica, sense motiu aparent ni havent-se produït cap provocació, segons la versió dels empleats de l'empresa.

Degut a la intervenció policial, van haver de ser evacuats en ambulància tres treballadors per ser atesos de les ferides en un CAP del Vendrell. Un dels dos assessors de la CGT que van assistir a la reunió dels treballadors també va denunciar haver rebut cops per part d'agents de l'Institut Armat, quan intentava fer de mitjancer entre el cos policial i els treballadors de l'empresa.

Tant els tres treballadors de l'empresa com el sindicalista van interposar una denúncia contra la Guàrdia Civil per lesions als Jutjats del Vendrell. Posteriorment, el cos policial espanyol va presentar una denúncia contra els denunciants, però també contra els testimonis que havien aportat en la denúncia -entre ells l'altre assessor de la CGT- per delictes contra l'autoritat pública i el dret al treball. En total, sis persones. Aquesta denúncia de la Guàrdia Civil és la que ha derivat finalment en el procés penal actual.

Comentarios
Multimedia Diari