El papa beatificarà un metge de Santa Coloma de Queralt afusellat a la Guerra Civil

Marià Mullerat va néixer a Santa Coloma de Queralt i va viure durant molts anys a Arbeca, on va exercir d’alcalde

10 noviembre 2018 09:21 | Actualizado a 10 noviembre 2018 09:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El papa Francesc ha signat aquesta setmana el decret de reconeixement del martiri amb el qual es beatificarà el metge català Marià Mullerat Soldevila, que va ser assassinat el 1936 durant la Guerra Civil, i que ha estat concedit al prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants, Angelo Beciu.
Entre ells, el del metge Marià Mullerat Soldevila, nascut a Santa Coloma de Queralt el 24 de març de 1897. Va estudiar al col·legi ‘Sant Pere Apòstol’ de Reus, i més tard va fer la carrera de Medicina a Barcelona. Quan va casar-se va anar a viure a Arbeca on va exercir d’alcalde.

Mullerat era una persona culta i va estimar-se la cultura catalana. «Va ser fundador de la revista ‘l’Escut’ d’Arbeca que és de caràcter cultural, on apareixien notícies de l’època, anècdotes, i estava escrit en català», explica el seu nét. També hi havia poemes i escrits de diversos autors catalans com Joan Amades, Josep Carner, Àngel Guimerà, Joan Maragall, entre altres.
Marià va ser un home molt religiós que vetllava sempre pels altres, i els ajudava quan feia falta. Va tenir quatre filles.
Va morir a Arbeca (Garrigues) el 13 d’agost de 1936 després de ser capturat pel bàndol republicà, i on van morir quatre vilatans més del poble.

Va ser detingut amb els altres veïns fins al lloc denominat “El Pla”, per la carretera de Santa Coloma de Queralt a Arbeca. Un cop arribaren al “Pla”, van baixar del camió i en Marià Mullerat va començar a resar en veu alta el «Padrenuestro», seguint-lo tots 5 companys màrtirs, seguit del “Señor Mío Jesucristo”, fins que una vintena de milicians armats, amb un mocador negre i vermell al coll, els van arrenglerar a tots d’esquena i els van afusellar.
Després, veient els milicians que eren a terra banyats de sang i encara es bellugaven els van ruixar amb gasolina i els van cremar perquè no quedés rastre del crim.

Comentarios
Multimedia Diari