El port de Cambrils rep el ‘Sant Ramon’, un dels llaguts més antics

L’embarcació participarà en els actes de la IX Trobada de Vela Llatina, organitzada per l’Arjau 
 

29 junio 2019 10:19 | Actualizado a 29 junio 2019 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des d’ahir el matí el port de Cambrils acull una de les embarcacions de vela llatina més antigues i grans que naveguen per la Mediterrània, el Sant Ramon. El vaixell serà un dels protagonistes de la IX Trobada de Vela Llatina que un any més està organitzada per l’Arjau Vela Llatina de Cambrils i que s’inclou al programa d’actes de la Festa Major de Sant Pere, que viurà el punt àlgid avui i demà.

El llaüt quillat, propietat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, es va construir l’any 1904. Gairebé cent anys més tard es va iniciar la seva restauració. Tres anys de treball en els que es van mantindre l’essència d’aquesta embarcació que en l’actualitat es fa servir per oferir activitats didàctiques, com una escola de vela llatina, cursos de navegació clàssica i també permet llogar-la i fer sortides en grup per descobrir la costa o bé per esdeveniments.  

El Sant Ramon estarà amarrat al port de Cambrils fins demà diumenge. Les persones que vulguin veure de prop aquest llaüt històric el trobaran just davant de la Confraria de Pescadors, al costat de les barques de pesca. 
Els orígens mariners

L’Arjau Vela Llatina ha dedicat la novena trobada a les dones de família pescadora. Aquesta setmana es van organitzar dues taules rodones: «Davantals i safates», amb testimonis que havien viscut els inicis de la restauració al municipi, i «Servant en femení», amb noies que en l’actualitat es dediquen al món del comerç, nàutica i mariner.  A més ahir a la tarda al Sorral es va donar el tret de sortida oficial al programa amb un homenatge a aquelles dones nascudes abans de l’any 1940 i que tenen origen mariner. 

Els actes més importants es celebraran avui dissabte. A les 11 del matí, coincidint amb el seguici festiu de Sant Pere, es farà l’hissada conjunta de les veles de la vintena d’embarcacions que participen en aquesta edició de la Trobada. Acte seguit, des del Mollet del Rec, hi haurà la sortida gratuïta de l’embarcació Cat Aventure, amb pescadors que explicaran els secrets de la mar.

Els actes més emblemàtics seran els que tindran lloc a la tarda a la platja del Regueral. A partir de les 18.30 hores s’iniciarà la XIV edició de la Festa de l’Ormeig, un acte imprescindible per conèixer la pesca tradicional de Cambrils amb la recreació d’oficis antics com els mestres velers, remendadores o mestres d’aixa. A continuació hi haurà la recreació de l’arribada de «Les barques del vi», amb la presència de la barca Sant Ramon. Una oportunitat per veure com s’embarcava el vi abans de la construcció del port cambrilenc.

Comentarios
Multimedia Diari