En marxa el Pla de bioseguretat per a les explotacions porcines

La sanitat és un dels factors que garanteixenla consolidació de les produccions ramaderes. Agricultura és conscient que cal treballar per maximitzar el seu nivell de bioseguretat

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Agricultura ha posat en marxa el Pla de bioseguretat de les explotacions porcines amb l’objectiu de garantir l’assessorament als productors i verificar l’existència de les mesures mínimes de bioseguretat, moltes de les quals ja previstes en la normativa vigent en matèria d’ordenació de les explotacions ramaderes. D’entre les actuacions més destacades, el pla preveu la realització d’una enquesta de manera periòdica a totes les explotacions porcines, mitjançant la qual se’ls atorgarà una puntuació individualitzada. Com a norma general, l’enquesta serà complimentada per part dels veterinaris de les Associacions de Defensa Sanitària (ADS), de manera imparcial i objectiva.

El pla pretén ser l’eina que permeti conèixer el nivell de bioseguretat existent, especialment a les explotacions porcines, i detectar els punts crítics per tal de poder endegar les línies de treball necessàries per millorar en aquest àmbit, entre les quals hi ha la formació dels ramaders i dels veterinaris. Alhora, l’anàlisi dels resultats obtinguts permetrà valorar fins a quin punt el sector porcí català està preparat per fer front als nous reptes sanitaris, com poden ser l’aparició de malalties emergents que comprometin les exportacions.

És important l’assessorament sanitari als ramaders i la intenció de reforçar el paper de les ADS en aquest àmbit i de dotar de més contingut la seva tasca preventiva. La sanitat és un dels factors clau que garanteixen la supervivència i consolidació de les produccions ramaderes catalanes, motiu pel qual Agricultura és conscient que cal treballar per maximitzar el nivell de bioseguretat de les explotacions, i en particular, el de les explotacions porcines, especialment per tal de fer front amb garanties a les amenaces sanitàries que ha d’afrontar el sector, entre els quals hi ha el risc d’entrada de malalties com la pesta porcina africana (PPA) present a l’est d’Europa o la febre aftosa, present en alguns països mediterranis del nord d’Àfrica.

D’altra banda, cal considerar els reptes sanitaris que es presenten al sector, com la qualificació d’oficialment indemne d’Aujeszky a nivell de tot el territori, l’interès de la indústria càrnica en proveir-se d’animals procedents d’explotacions que ofereixin garanties sanitàries addicionals, com són el control de la triquinel·losi o el de la salmonel·losi i l’aplicació del Pla estratègic per reduir el risc de selecció i disseminació de resistències als antibiòtics.

Comentarios
Multimedia Diari