Globus blancs i vermells per donar inici a la festa de Sant Joan a Valls

L’àliga va sortir al balcó per convidar tothom a participar en la Festa Major, que s’allargarà fins dimarts, 25 de juny

21 junio 2019 11:13 | Actualizado a 21 junio 2019 11:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan l’àliga surt al balcó de l’Ajuntament de Valls significa que comença la Festa Major de Sant Joan de Valls. Ahir a dos quarts de vuit del vespre va aparèixer amb la banda sonora de la cobla de ministrers Bufalodre. Petits i grans l’esperaven amb emoció. Abans però a l’Ajuntament es va fer la ritual proclamació del Santjoaner 2019. La comissària de l’any Campany, Montserrat Garrich va fer la glossa. El Santjoaner s’atorga cada per la Festa Major i es tracta d’un reconeixement a la trajectòria festiva. Aquest any, l’obrador històric Calçats Alentorn -obert des de 1937- ha estat el Santjoaner 2019. Proveeix espardenyes que llueixen gran part dels balladors, i també en fan per altres indrets, celebracions i persones.

La propietària de Calçats Alentorn, Candela Pau va agraïr el reconeixement. L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré va destacar que «l’espardenya és un element propi i representatiu de moltes festes majors, i per això fa que tingui una dimensió especial».
L’Ajuntament els va lliurar la bandera de la ciutat que van portar a l’anada i tornada a tronada, i el tomb del poble del dia 24 de juny. Durant el mateix acte es van lliurar les sabates als aliguers. A diferència de la resta del seguici, aquest element canvia l’espardenya per la sabata. 

L’animador i speaker del Barça al Camp Nou, Pep Callau, va explicar el conte de la Festa Major des del dalt el balcó. No és el primer cop que participa al Sant Joan vallenc. Va fer participar al públic i va animar a tothom a participar de la Festa Major de Valls. A més va llençar un llençol de colors des de dalt de l’Ajuntament.«A Valls ens agrada mirar el cel, doncs avui omplirem de globus la plaça del Blat», va cridar Pep Callau emocionat.
Acte seguit, dues girafes i el seu cadell de la companyia Xirriquiteula es van passejar i submergir en una atmosfera onírica. I, finalment a la plaça del Blat hi va haver la petada de globus blancs i vermells -els colors de la bandera de la ciutat-. 
Des de la plaça del Blat fins al Pati es va fer l’Anada a la tronada amb la companyia Xirriquiteula i les seves girafes, la senyera de la ciutat portada pel Santjoaner 2019 -Calçats Alentorn-, la corporació municipal i els ministrers Bufalodre. 

Tronada Inaugural

Un altre dels moments que impacten més a petits i grans és la tronada inaugural. Els nens anaven preparats portant uns auriculars per no sentir tan de soroll. Va anar a càrrec de la Pirotècnica Catalana, de Vimbodí i Povlet i precedida dels tres morterets d’avís per part del Santjoaner 2019.  Així doncs, la plaça del Pati es va implir de fum i olor de sofre. 

Tot seguit, des del Pati fins a la plaça del Blat hi va haver la Tornada des de la Tronada, amb les Girafes de la Companyia Xirriquiteula. la senyera de la ciutat en mans del Santjoaner, la corporació municipal i els ministrers Bufalodre.
A les vuit del vespre a la plaça de la Zeta, van apelgar-se centenars de joves i adults a la Boladissada. També es va realitzar el primer brindis tot ballant les cançons de la xaranga Bandtocats.

Els vallencs i vallenques viuen la Festa Major d’una forma especial i amb molta emoció

El boladís és la beguda típica de la Festa Major. Porta anís, granissat de llimona, i bolados (dolç típic vallenc). La boladissada i altres actes de la Festa Major els organitza el Casal Popular la Turba.

 A les nou del vespre, i per segon any consecutiu es va fer el concert de músiques d’arrel a càrrec de la cobra de ministrers Bufalodre. De fet, és un lloc que no és habitual poder-hi pujar ni tampoc poder escolar un recital de melodies.

Al Teatre Principal, a les nou del vespre hi va haver el concert del gran circ d’Eric Satie. A la maeixa hora als cinemes de la capital de l’Alt Camp es va estrenar el docimental Touching the sky dirigit per Toni Comas i protagnitzat per Toni Bach i el cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez. Per acabar el dijous, ahir a la plaça de l’Oli va actuar l’Orquestra Mitjanit. Petits i grans van ballar i cantar diferents estils de música.

Fins el pròxim dimarts els vallencs i vallenques estan de Festa Major i la viuran amb emoció i il·lusió. La Festa Major de Valls ha crescut any rere any, i ha desperat l’orgull vallenc. 

Fa dies que els balcons de les cases han penjat la bandera de la ciutat, o els domassos de la Festa Major.

Comentarios
Multimedia Diari