Intercanvi de rols i farses de carrer al ball de vells

Humor, màgia, concerts. Actes per a tots els públics van omplir carrers i places de la capital de l’Alt Camp

23 junio 2018 12:10 | Actualizado a 23 junio 2018 12:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ball de Vells de Valls és una de les peces que conformen el seguici festiu de la ciutat, dins de la categoria dels balls parlats. És portat a escena pel Grup del Teatre Principal des de l’any 2005.

En la representació no hi van faltar referències al panorama polític vallenc i nacional. Farses de carrer, intercanvi de rols, i sàtira carregada d’emocions fortes que van omplir places i carrers de la ciutat. El color groc va estar present en tota la funció. 

El Ball de Vells és característic per la seva vessant còmica i pel seu llenguatge informal, sempre acompanyats per gestos i expressions de cara dels intèrprets. Els actors fan ús d’un vocabulari que transgredeix el bon parlar, sense arribar al groller.

El text defuig dels tabús i fa ús de mots o expressions que fan referència al sexe, a la religió o a les funcions fisiològiques. El llenguatge és directe i inclou l’ús de renecs.

Hi participen unes autoritats disfressades (el mosso d’esquadra, el batlle i el rector). A un quart de set van començar a la plaça de la Torratxa. Més tard, a dos quarts de set a la plaça de l’Oli el ball de pastorets, el ball de gitanes, el ball de vells i el de diables no va deixar a ningú indiferent, una plaça del Blat plena de gom a gom per famílies, i joves que no es van voler perdre el primer dia dels Balls parlats. 

Després de les representacions, la veïna de Valls Marta Pedret va destacar que «una mica d’humor també va bé en aquests temps que vivim». A dos quarts d’onze als Arcs del Celler del Paborde, es va fer la Representació completa de la moixiganga, amb tots els quadres de la Passió en un únic escenari. A la mateixa hora, a la plaça de l’Oli l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard va oferir un concert modern. 

Ahir també va tenir lloc la primera nit de concerts a l’Aparcament del Barri antic. Zebda, Zoo i Pop’N’Roll Cover Band van fer ballar a tots els assistents.

La Flama del Canigó

Avui a un quart de vuit del vespre hi haurà l’entrada a la ciutat del foc de la flama del Canigó, estarà portada en relleus en diferents voluntaris esportistes. Enguany la Fundació Ginac hi participarà. Aquesta entitat sense ànim de lucre vol aconseguir la felicitat de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental, de la gent gran i de les seves famílies, millorant la seva autonomia personal i qualitat de vida.

A les vuit del vespre a la plaça del Blat tindrà lloc l’encesa de la graella pel Llucifer del ball de diables amb el foc del Canigó i lectura de la proclama de la diada, realitzada per la Unió Anelles de la Flama.

L’acte serà conduït per l’actriu vallenca Mònica Rius. El foc nacional romandrà encès durant les actuacions de Completes. Aquest any hi ha hagut novetats pel que fa al concurs de fogueres.

«Escoltant les propostes que algunes entitats participants ens van fer arribar, hem convocat el Concurs de Fogueres de Sant Joan amb dues categories: Flama (foguera artística) i foc (foguera voluminosa), i s’han dotat de més diners els premis de les dues categories», explica la presidenta d’Òmnium Cultural de l’Alt Camp, Rosa Olivé. La Flama del Canigó també arribarà a molts pobles de la comarca, des de Valls la venen a buscar els pobles d’Alcover, el Pla de Santa Maria i Vila Rodona. Des del Pla de Santa Maria es repartirà al Pont d’Armentera i a Cabra del Camp. I des de Vila-rodona es repartirà a Puigpelat, Rodonyà, Alió, Vilabella, i Aiguamúrcia (Santes Creus).

També la Flama del Canigó viatjarà a Europa. Així, Hamburg, Brussel·les, Ginebra i Edimburg també encendran les fogueres de Sant Joan amb el foc regenerat la nit anterior al cim del Canigó.

Comentarios
Multimedia Diari