La Conca de Barberà aprova 142 accions per protegir i valoritzar el seu entorn

El Consell Comarcal ha fet realitat la Carta de Paisatge, un document de futur que compta amb l’adhesió de 42 agents de la comarca

26 noviembre 2020 07:10 | Actualizado a 26 noviembre 2020 07:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 42 agents de la Conca de Barberà, on hi ha ajuntaments, cultura, associacions, particulars, hostaleria i cooperatives, s’han unit per crear un document que dibuixi el paisatge del futur de la comarca. De la mateixa manera, s’han proposat accions, un total de 142, per a preservar, protegir i valoritzar aquest entorn identitari.

Totes aquestes idees queden reflectides a la Carta de Paisatge de la Conca de Barberà, un instrument que es va començar a gestar a foc lent fa uns cinc anys i que ara ja és una realitat per a poder treballar-lo.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà va aprovar ahir, en una sessió extraordinària, el document que ha de fer que el projecte comenci a caminar, amb el consens de tots els municipis.

«El paisatge és la nostra fesomia i com a administració tenim l’obligació de preservar-lo, ordenar-lo i recuperar-lo si està malmès», explica al Diari el president del Consell Comarcal, Magí Trullols. «També és molt important la divulgació i el coneixement d’aquest paisatge», afegeix.

Aquesta aprovació és el punt de partida del projecte que tindrà un següent pas amb la signatura oficial de la carta. «Després, haurem de treballar des del primer fins a l’últim municipi per assolir tots els objectius que tenim marcats», diu Trullols.

Aquests objectius als quals fa referència el president del Consell Comarcal són 7 i passen per recuperar i posar en valor el patrimoni històric de la comarca, mantenir la integritat paisatgística del territori, conservar els hàbitats naturals o fomentar el mosaic agrícola tradicional i les noves formes de conreu respectuoses amb el medi ambient.

En aquest sentit, el document també aposta per restaurar paisatges degradats i banals, augmentar la conscienciació sobre el paisatge de la comarca i fomentar polítiques que el promocionin i el protegeixin.

Un document «pràctic»

Segons Magí Trullols, la Carta de Paisatge «ha de ser quelcom dinàmic i que no quedi en una prestatgeria, ha de ser una cosa pràctica, que funcioni».

Pel que fa al finançament de les actuacions, «comptem amb la Diputació de Tarragona i amb el Departament d’Acció Territorial de la Generalitat». Tot i això, «de vegades, potser no serà una qüestió de diners sinó de fer un treball de camp, de vigilància o de control», aclareix Trullols.

La Conca de Barberà és la segona comarca del Camp de Tarragona que aprova un document d’aquestes característiques, després del Priorat.

Comentarios
Multimedia Diari