La DO Penedès es divideix en set subzones amb la seva singularitat

Entre les zones hi ha les del Montmell i el Pla de Manlleu amb el parellada com a estrella i la del Baix Penedès interior

19 mayo 2017 22:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Denominació d’Origen (DO) Penedès ha aprovat el mapa de subzones en què queda dividit el territori vinícola de les comarques penedesenques. L’objectiu és poder oferir una varietat de subzona en funció del sòl i el clima de cada sector, fet que ha permès la creació de set subzones.

Les subzones tarragonines de la DO Penedès són al Montmell i el Pla de Manlleu amb la varietat parellada com a estrella, i al Baix Penedès interior. Amb tot, les fronteres es poden anar modificant.

La creació de subzones dins la DO Penedès ja va ser una demanda d’alguns cellers per tal de mostrar una singularitat i vins més identificatius com ja es fa en altres zones vinícoles de França i que també ajuda per ser un destí enoturístic.

La iniciativa, que lidera el consell regulador de la DO Penedès ja va elaborar un mapa d’acord amb un estudi de sòls fet des de fa 15 anys. El treball ha permès identificar fins a 96 tipus de sòls diferents que s’han classificat tenint en compte el clima, la inclinació, l’exposició solar o el paisatge.

 

Els espais

Les set subzones de la DO Penedès són les que s’anomenaran Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, la Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Massís del Garraf i Costers de l’Ordal, Marina del Garraf i Costers del Montmell.

El pas següent és aprovar la normativa general i específica per a cada subzona i, fins i tot, les varietats més adequades. Així, tot i que el xarel·lo estarà present a totes les zones, es pot recomanar rebaixar el rendiment al Garraf i Ordal, però no a les conques del Foix i amb el temps cada subzona tindrà la seva singularitat.

Des que es va aprovar el mapa, van començar les reunions per debatre entre els cellers. Una vegada aprovada la normativa que ho ha de regular, ja es podran etiquetar els vins per a casa una de les subzones. La iniciativa dóna valor afegit i contingut a aquells vins que s’elaboren amb un raïm d’una zona concreta on les característiques del sòl i clima marquen molt el caràcter.

Comentarios
Multimedia Diari