La Gran Festa de la Calçotada de Valls tindrà projecció internacional

Avui, diumenge, es donarà el tret oficial a la temporada. S’espera que més de 35.000 persones visitin la ciutat 

27 enero 2019 09:16 | Actualizado a 27 enero 2019 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Demostracions de coure calçots a la graella, concurs de salsa de la calçotada de Valls, concurs de cultivadors de calçot o mostra de danses del seguici cerimonial. Aquestes són alguns dels actes que es podran veure durant el dia d’avui a la capital de l’Alt Camp. 

Avui se celebra la 38a Gran Festa de la Calçotada de Valls, i des de l’organització esperen reunir més de 35.000 persones d’arreu. Algunes vindran amb autobús, d’altres amb cotxe o tren. De fet Valls és considerada la ciutat origen dels calçots, i durant el dia d’avui les activitats giraran entorn aquesta ceba tendra. 

La Festa de la Calçotada ha anat creixent a poc a poc. Va néixer el 1982 arran d’unes jornades del Congrés Català de Cuina i ara s’ha convertit en la festa gastronòmica més important de Catalunya. A part de viure i gaudir dels calçots els visitants podran veure els edificis més emblemàtics de la ciutat que estaran oberts al públic. L’Oficina de Turisme també estarà oberta. 

La Gran Festa de la Calçotada té una projecció internacional. Cada cop són més els periodistes que s’interessen per aquest esdeveniment. 

Enguany, un equip de la televisió pública xinesa CGTN de Pequín enregistrarà un programa especial que s’emetrà pel seu canal internacional en xinès i en anglès i moltes persones d’arreu del món seguiran aquest esdeveniment. A més, estarà present el setmanari italià Internacionale i un diari i una revista de Letònia, entre d’altres. 

La festa –iniciada el 1982–, que se celebra cada any el darrer diumenge de gener, s’ha convertit amb el pas del temps en la celebració gastronòmica més popular de Catalunya. 

La Gran Festa obrirà portes avui a les deu del matí i entre els seus concursos destaquen el de cultivadors, el de salsa de la calçotada i el popular Concurs de Menjar Calçots que cada any desperta un gran interès. De fet però, tot Valls farà olor de calçot, amb mercats i degustacions populars a les places i carrers de la ciutat en una celebració a la qual també se sumarà el seu seguici festiu i popular vallenc. 

A dos quarts d’onze del matí a la plaça del Blat començarà el concurs de salsa de la calçotada de Valls. 

«Valorarem la textura, el color i que hagi quedat tot lligat», explica la responsable del concurs de salsa de la calçotada, Sandra Pàmies. Durant tota la jornada hi haurà una demostració de com és la salsa de la calçotada, i també per als que són celíacs o intolerants als fruits secs. 

També a la plaça del Blat tindrà lloc el concurs de cultivadors de calçot dirigit als socis de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Es donaran premis als manats de calçots millors i més regulars, i a la mota amb major nombre de calçots. 

A dos quarts de dotze del migdia, des de la plaça del Blat fins al Pati hi haurà la mostra de danses del seguici cerimonial de Valls. 

Hi participaran el ball de la Primera amb els grallers de la Unió d’Anelles de la Flama, ball de bastons, ball de Pastorets i el ball de gitanes. A les dotze entraran al Pati i faran l’actuació de lluïment. Mitja hora més tard hi haurà la cercavila dels elements festius de la calçotada. 

A la una del migdia tindrà lloc a la plaça del Pati el concurs de menjar calçots. Aquest genera molta expectació entre el públic. A les dues del migdia es repartiran els premis dels diferents concursos. 

Els visitants podran comprar els tiquets de la degustació en diferents punts de la ciutat. S’entregaran dotze calçots, terrina amb salsa, una ampolleta de vi de Valls, pa, pitet de roba, taronja i una ampolla d’aigua. A les places de l’Oli i de la Zeta hi hauran gralles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra. 

La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada. A les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i al carrer Sant Pere (davant de la Biblioteca Carles Cardó) hi haurà servei de taules per a la degustació. També es vendran manats de calçots tendres. Fins a les dues del migdia al Pati hi haurà un espai del vi de la DO Tarragona on es podrà comprar i degustar diferents vins de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona.

Portell és el patrocinador oficial
Enguany la marca Portell de la vinícola de Sarral és el patrocinador oficial de la Festa i el seu nom està present en els pitets, davantals, en els lots dels concursants, i en les pancartes de benvinguda a la ciutat. La setmana passada van firmar un conveni amb la Cambra de Comerç i durarà fins a cinc anys més. 

La Gran Festa de la Calçotada l’organitzen, conjuntament, l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç i Indústria de Valls. Patrocinador Oficial: Vins i Caves Portell. 

Comentarios
Multimedia Diari