Más de Tarragona

La Ruta del Cister: 30 anys d’una marca turística al territori

7.664.660 persones han visitat els monestirs que formen part de la Ruta del Cister (Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges) des de l’any 1989 

Redacció / A. T.

Whatsapp
Imatge d’un grup de joves dins del recinte del Monestir de Poblet en espera de començar una visita. FOTO: ACN

Imatge d’un grup de joves dins del recinte del Monestir de Poblet en espera de començar una visita. FOTO: ACN

Un grup de persones de les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell es van reunir amb l’objectiu principal de definir una estratègia per aconseguir incorporar el turisme a l’activitat econòmica del seu territori. Així va néixer la Ruta del Cister l’any 1989 i que enguany celebra 30 anys. 

Durant el 2018, els tres monestirs cistercencs van sumar 167.861 visites. En aquests 30 anys, l’auge de visitants s’ha traduït també un increment de l’oferta turística i de serveis en aquestes comarques en què s’ha passat de 40 allotjaments el 1989 a 334 el 2018, de 54 establiments de restauració a 436, i de no haver-hi cap empresa de turisme actiu a les 41 que hi ha actualment. 

Un estudi dut a terme el 2018, més del 50% de les persones que hi van participar coincidien en el fet que visitar el territori de la Ruta de Cister pot ser una bona proposta per fer en família. De fet, un total de 7.664.660 persones han visitat els monestirs que formen part de la Ruta del Cister (Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges). 

D’aquesta manera, es van ordenar les infraestructures, els recursos, els atractius i els serveis en funció de la demanda per incorporar-los a una marca que oferís una imatge atractiva i de qualitat; que permetés la identificació de l’oferta en els diferents mercats on es volia comercialitzar, i que generés les interaccions necessàries perquè el turista optés per visitar aquesta destinació i no una altra. 

Aquest ha estat el repte de la Ruta del Cister des de la seva creació com a marca i destinació que ha permès el seu posicionament i consolidació en aquests trenta anys. Tot i que el seu nom es basa en els tres monestirs, des de la seva creació, la Ruta del Cister ha incorporat també tots aquells recursos turístics, culturals i naturals que es poden trobar en el conjunt dels seixanta-cinc municipis que la integren. 

Així, la Ruta del Cister s’ha convertit en un element cabdal del desenvolupament d’aquest territori en tant que recull tots els efectes beneficiosos del desenvolupament turístic: potencia l’activitat econòmica, posa en valor els recursos patrimonials i diferencia aquest territori d’altres canalitzant l’atractiu dels recursos a través d’una proposta diferent i distintiva. D’altra banda, 105.389 persones han transitat pel GR175 La Ruta del Cister des del 2008, segons les estadístiques recollides a partir de la instal·lació d’eco-comptadors al llarg del sender.

Enllaça els monestirs de Santes Creus, Vallbona i Poblet, després de travessar diferents localitats de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell.
Va sorgir com una activitat social del Centre Excursionista la Xiruca Foradada del Pla de Santa Maria amb l’afany d’arribar als monestirs cistercencs per diferents indrets. 

El GR175, com a producte de senderisme lligat a la Ruta del Cister, es va inaugurar el 1999 però va ser l’any 2009 quan es va convertir en itinerari turístic. 

El seu itinerari, amb poc més de 100 quilòmetres i degudament senyalitzat, esdevé una descoberta de la cultura, la història, la gastronomia, el paisatge natural i humà. 

Un territori on gaudir d’experiències impactants com poden ser participar en la pregària de vespres tot escoltant el cant dels monjos de Poblet, després d’haver realitzat una magnífica excursió per les muntanyes de Prades i el Paratge Natural de Poblet. 

Temas

Comentarios

Lea También