La festa major de Montblanc mantindrà els actes essencials

S’han suprimit els multitudinaris, com el Beu les Bèsties i la Convidada dels Veguers

13 agosto 2020 07:10 | Actualizado a 13 agosto 2020 08:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montblanc ha preparat una Festa Major adaptada a la situació actual, programant els actes més essencials de la festa del 4 a l’11 de setembre. Hi haurà aforament limitat i on caldrà inscripció prèvia, siguin o no de pagament. La crisi sanitària ha obligat a renunciar a actes multitudinaris on és gairebé impossible controlar l’aforament, com és el Beu les Bèsties, la Convidada dels Veguers o els correfocs. Es mantenen, però, els actes essencials de la Festa Major com la ballada del seguici i alguns concerts al vespres i nits. Sant Francesc, epicentre de la Festa Major 2020

La gran novetat de la festa serà la ubicació de gran part dels actes, que es faran a la plaça de Sant Francesc, on el distanciament entre persones es pot garantir més que no pas a la plaça Major, on tradicionalment es fan els grans actes de la festa. Així, i de manera inèdita, enguany el seguici festiu de Montblanc actuarà el dia 8 de setembre a la plaça de Sant Francesc fent un ball per entitat. Com a novetat, el seguici actuarà a la tarda, després de l’ofici en honor a la Mare de Déu de la Serra, que es farà a la plaça del Santuari a dos quarts de sis. Així, per primera vegada, els elements del seguici festiu canviaran la plaça Major per Sant Francesc, on hi haurà cadires i es controlarà l’aforament.

Hi haurà Seguici Petit

ZS’ha mantingut al programa l’actuació del seguici petit, que tindrà lloc el dia 9 de setembre a la tarda, en aquest cas al passeig Joan Martí Alanis, al Foradot. La tarda infantil es completarà amb el concert dels Reggae per Xics i també caldrà inscripció prèvia.

També a Sant Francesc tindran lloc bona part dels actes de la Festa Major de Montblanc, com el concert de Els Pets i Joan Masdeu el 9 de setembre o de Ítaca Band el dia 10 de setembre. També s’hi farà la cantada d’havaneres amb Havana Vieja el dia 5 de setembre, el concert de sardanes amb la cobla Reus Jove el dia 6 o el concert de Q-Voce el dia 8.

El trat de sortida oficial tindrà lloc el 7 de setembre, quan tradicionalment es fa el pregó. Enguany es canvia la sala de plens de l’Ajuntament, on no es pot garantir la distància entre persones, pel claustre de Sant Francesc per escoltar la pregonera, que serà la montblanquina Laura Pelay, que actualment ostenta el càrrec de directora general del departament de Salut de la Generalitat. L’Ajuntament considera que serà una manera també de fer un reconeixement a la feina feta en la crisi sanitària de la Covid-19. Tindrà lloc a les 11 del matí a claustre de Sant Francesc.

Abans, el dia 5 de setembre, hi haurà el ple d’honors i distincions que l’Ajuntament realitza cada any abans de la festa. Enguany es reconeixeran els 25 anys de l’Associació de Pessebristes i també els serveis sanitaris i entitats que han treballat en la lluita contra la Covid-19.

Els actes començaran ja el dia 3, on destaca la presentació de les conclusions dels treballs arqueològics del Portal de Sant Francesc. L’endemà, el dia 4, tindrà lloc la gala literària d’entrega dels premis ‘Vila de Montblanc’. El dia 5 hi haurà l’estrena oficial del Ball de Gitanes i Gitanos de Montblanc, que estaran apadrinats per les colles de Reus i La Selva del Camp. El dia 7 també faran els versots a la plaça Major, un acte que a partir d’ara es farà cada any abans de la salve. El dia 6, d’altra banda, tindran lloc les 48enes Jornades Internacionals Folklòriques i la festa major acabarà el dia 11 de setembre amb l’acte comarcal de la Diada i amb un castell de focs a la nit.

Prèviament, el dia 21 d’agost, s’inauguraran dues exposicions. Una a la Sant Sant Jordi del claustre de Sant Francesc de Rebeca Muñoz, i una altra a l’església de Sant Francesc amb l’obra del montblanquí Gerard Castellví. Les dues es podran veure fins al 13 de setembre.

Compra d’entrades

Les entrades i inscripcions per als actes ja estan a la venda. Es podran comprar i reserva on-line a través del web de l’Ajuntament de Montblanc. Del 12 al 26 les entrades de pagament es vendran exclusivament per als residents i empadronats a Montblanc, i a partir del dia 27 la resta d’entrades a gent de fora del municipi.

El cartell de la Festa Major 2020 ha estat dissenyat per Xavier Iborra de l’empresa montblanquina Crea2, i s’hi pot veure un pare amb la seva fill al coll i d’esquena, una imatge típica de les famílies participant als actes de la festa. Tot i estar d’esquena, s’intueix que la nena porta la mascareta, igual que les lletres del cartell, que evidencien l’excepcionalitat del moment.

Comentarios
Multimedia Diari