La montblanquina Rita Andreu obté un dels premis de la URV

El treball compara els efectes bactericides dels antibiòtics amb l’all, el romaní i la farigola

23 enero 2020 10:20 | Actualizado a 24 enero 2020 11:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rita Andreu Sans (Montblanc) ha guanyat un dels premis a treballs de recerca de la Universitat Rovira i Virgili. L’alumna va cursar 2n de Batxillerat a l’Institut Jaume Huguet de Valls el curs passat.

Ha aconseguit el guardó amb el treball de recerca Antibiòtics: una mort anunciada? Estudi sobre l’efecte bactericida de l’all, del romaní i de la farigola, que va ser dirigit per la professora Ana Robledo.

Aquest treball li ha fet obtenir un dels dos premis de la modalitat Rafael Battestini (a les àrees de Medicina, Ciències de la Salut i de la Vida) atorgats pel Consell Social de la URV en la convocatòria del 2019.

El treball recull informació sobre la resistència als antibiòtics i sobre la gestió que les autoritats sanitàries, des de l’Organització Mundial de la Salut fins a les autonòmiques, fan d’aquest greu problema de salut pública.

A la part pràctica, el treball compara els efectes bactericides dels antibiòtics comercials amb els de l’all, del romaní i de la farigola, substàncies sovint considerades antibiòtics naturals,enfront de dos bacteris.

També la resistència als antibiòtics: les causes, l’abast del problema i com les autoritats sanitàries des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), passant per la Unió Europea, l’Estat espanyol i Catalunya se n’ocupen. També recull les opinions d’alguns experts sobre com s’encara el tema, sobre les perspectives de futur i sobre les línies d’investigació existents.

A la part pràctica, l’objectiu va ser aprendre a fer antibiogrames de l’all, de la farigola i del romaní enfront de tres soques diferents de dos bacteris, Escherichia coli i Staphylococcus aureus, per així poder estudiar l’efectivitat bactericida d’aquestes tres substàncies vegetals.

«S’arriba a la conclusió que l’all té efectes bactericides potents enfront de l’Staphylococcus aureus i molt discrets davant de l’Escherichia coli. La farigola mostra efectes bactericides considerables enfront dels dos bacteris i pel que fa el romaní no té efectes bactericides», va explicar satisfeta l’alumna guardonada al Diari, Rita Andreu.

All, romaní i farigola

Pel que fa a l’elecció del tema del treball de recerca, Rita explica que una tieta seva quan tenia una infecció d’orina o un refredat es curava amb infusions, sopes de farigola i augmentava el consum d’alls. «Llavors vaig decidir intentar avaluar aquestes propietats bactericides de les substàncies vegetals o naturals que normalment se solen anomenar antibiòtics naturals», va afirmar la montblanquina. Per aquest estudi va analitzar l’all, el romaní i la farigola.

«Per tant,cal considerar amb prudència, si no hi ha estudis, les afirmacions que consideren algunes substàncies, generalment d’origen vegetal, antibiòtics naturals», va remarcar l’alumna. Per a ella aquest premi de recerca de la Universitat Rovira i Virgili «és una satisfacció molt gran per la feina feta i les hores invertides».

L’any passat estudiava Batxillerat a l’Institut Jaume Huguet i ara cursa primer de Medicina a la Universitat de Vic.

Pel que fa a l’especialització, encara no ho té clar: «Estic a primer i estic descobrint coses noves. Amb el temps ja veure que és el que més m’agrada», va concloure l’alumna.

Comentarios
Multimedia Diari