«La nostra escola és una eina de cohesió social»

Tarragona, Reus i Tortosa s’uneixen a altres ciutats de Catalunya en les concentracions convocades per SomEscola, en defensa del model d’escola catalana

01 marzo 2018 09:50 | Actualizado a 01 marzo 2018 10:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Milers de persones es van concentrar ahir a la tarda davant dels ajuntaments de moltes ciutats catalanes per «defensar el model d’escola catalana i contra els atacs a la llengua», convocades per la plataforma SomEscola.

En totes les concentracions es va llegir un manifest conjunt que dóna suport a la immersió lingüística i rebutja «els intents de fer demagògia a costa de la llengua».

A Tarragona, amb la presència d’unes 250 persones, la concentració es va fer al vestíbul de l’Ajuntament per culpa de la pluja. En el cas de Reus, unes 200 persones es van reunir davant de la porta de l’edifici consistorial, a la Plaça del Mercadal.

Entre els concentrats hi era l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i regidors del seu govern, del PSC i de la CUP. A Tortosa, l’acte va tenir lloc al Centre Cívic Ferreries, amb unes 70 persones.

«Les nostres escoles han ajudat a generar la societat actual plural, diversa, amb criteri i amb uns principis de convivència sòlids», explicava el manifest, que defensa el model d’immersió lingüística com a «eina de cohesió social i igualtat d’oportunitats».

SomEscola va convocar concentracions davant dels ajuntaments de tot Catalunya, i es van registrar actes a Barcelona, Lleida, Vic, Cardedeu, Igualada i Olesa de Montserrat, entre altres municipis.

La plataforma demana que no s’utilitzi la llengua com ‘un instrument polític’

La concentració va tancar una «jornada reivindicativa» que va arrencar pel matí amb un acte a Santa Coloma de Gramenet en el qual es vas escenificar «el consens i compromís del municipalisme amb la immersió lingüística», amb la presència de diferents entitats i alcaldes de diferents partits polítics, va explicar Òmnium.

En aquest acte, alcaldes de pràcticament tots els partits polítics –a excepció de PP i Cs– van mostrar el seu suport al model d’escola catalana.

A Santa Coloma de Gramenet, bressol de la immersió lingüística, el món municipal va fer una crida a «consolidar, protegir i millorar» l’escola catalana i a combatre els intents de l’estat espanyol de «desestabilitzar» la societat a través de l’ús de la llengua com a instrument polític.

Els alcaldes metropolitans van reivindicar que més enllà de les diferències polítiques, la unitat davant la defensa del model educatiu català és innegociable per la seva capacitat de cohesió advertint el govern espanyol que tant les institucions com la ciutadania els plantaran cara davant qualsevol ofensiva contra la llengua o l’escola.

Bressol de la immersió

L’acte es va dur a terme al costat de l’escola Rosselló-Pòrcel, «un dels bressols de la immersió», i les entitats que s’agrupen al voltant de Somescola han fet «una defensa tancada de la immersió com un model d’èxit i garant de la igualtat i la cohesió social».

Somescola està format per més de mig centenar d’entitats cíviques, culturals i de l’àmbit educatiu, com Òmnium Cultural, CIEMEN, Plataforma per la Llengua, la Fundació Bofill i el sindicat d’Ensenyament USTEC-STEC.

Comentarios
Multimedia Diari