L’enderroc de dues cases permetrà recuperar un nou tram de la muralla de Montblanc

La zona afectada és la de Sant Francesc. Les obres, amb un cost de 750.000 euros, començaran a finals d’any

28 septiembre 2019 08:00 | Actualizado a 30 septiembre 2019 12:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montblanc vol seguir recuperant el recinte emmurallat, més en concret el portal de Sant Francesc. Això passa per enderrocar un immoble –ja es va fer amb un altre–, amb la qual cosa es posarà al descobert una part important d’aquest monument. A més, també es vol adequar i regenerar ambientalment la zona i facilitar l’accés de visitants al pas de ronda.

El cost del projecte ascendeix a 750.000 euros, dels quals un 70% està finançat pel Ministerio de Fomento. El 30% restant hauria de sortir de fons propis. La despesa plurianual serà de 350.000 per aquest 2019 i de 350.000 euros més pel 2020. De fet, Montblanc és un dels municipis que ha rebut la subvenció de l’1’5% Cultural del ministeri. El projecte es licitarà en els pròxims dies i està previst que les obres comencin a finals d’any.

El regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Montblanc, Francesc Viñas, va explicar al Diari que «aquest és un dels projectes més destacables de la legislatura. De fet, pretén embellir un dels espais més significatius de la vila, ja que comprendria l’antiga església de Sant Francesc, el claustre adjunt, tota la plaça, amb la culminació de la restauració de la muralla d’aquest tram, essent l’element més emblemàtic la torre i el portal de sant Francesc».

Amb aquesta subvenció es desencallarà el projecte de recuperació de la muralla de Sant Francesc, que suposarà tirar a terra el Kursaal, Cal Contijoch –es va enderrocar al passat més de febrer–. «Així, es recuperarà el portal de Sant Francesc, des de l’entrada del carrer Major», va remarcar el regidor.

El tapís de la muralla de Sant Francesc serà al mateix que el de la muralla de Sant Jordi. «És més fidel a l’original, fet d’encofrat. És més real, i potser no estem tan acostumats a veure la muralla així», va detallar el regidor.

Amb tot, Viñas va destacar que feia molts anys que no es feia un pany de muralla amb aquestes característiques.

«Sempre fem actuacions amb algun cofinançament. Feia temps que no rebíem una subvenció tan gran ja que amb fons propis no ho podríem assumir», va remarcar el regidor de Comunicació. Va afegir que «els edificis els hem anat comprant des de l’Ajuntament perquè no hi ha subvencions d’aquestes característiques». Fa dos anys, el consistori montblanquí va comprar l’edifici el Kursaal i l’antiga casa pairal de Cal Contijoch.

Amb tot, el projecte té una gran envergadura. «Tardaran mesos en tirar l’edifici perquè és molt voluminós», va puntualitzar.

Quan s’hagin fet els dos trams de muralla estarà enllestit al 100%. «Fa uns anys vam construïr el claustre com l’edifici annex, i vam fer la plaça de Sant Francesc. De fet, abans era un descampat de cotxes i l’hem reconvertit en un dels punts neuràlgics de Montblanc, on s’hi celebren diferents actes». Fa deu anys que el consistori va començar a fer actuacions a la zona. Ara, molts comerços obren a prop de la plaça de Sant Francesc, un fet que il·lusiona els regidors i el batlle de Montblanc.

Una prioritat del consistori

L’equip de govern, liderat per l’alcalde Josep Andreu (ERC), sempre ha fixat la recuperació del recinte emmurallat com una de les seves màximes prioritats. Declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, el clos emmurallat de Montblanc, que disposava de quatre portals, suma gairebé dos quilòmetres, encerclant tot el nucli de la vila. Actualment es poden apreciar 28 torres.

Amb aquesta intervenció es culminarà el reordenament d’un dels nexes més importants de la vila, amb la restauració de la muralla lligada a l’esveltesa de l’antiga església de Sant Francesc esdevenint un punt excepcional del passat medieval.

Comentarios
Multimedia Diari