Montblanc i Santa Coloma sumen esforços per promocionar el safrà

Entre agost i novembre, els dos municipis realitzaran diverses activitats entorn d'aquest producte que compta amb una llarga tradicióa la comarca per tal de fer-ne divulgació

19 mayo 2017 18:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Ajuntaments de Montblanc i Santa Coloma han iniciat aquest agost una col·laboració per a promocionar el cultiu del safrà, producte amb una llarga tradició a la Conca de Barberà i que ara s’està intentant recuperar.

Aquesta suma d’esforços es materialitzarà a través d’una sèrie d’accions conjuntes entre els dos municipis que giraran entorn del cultiu d’aquest producte. El punt àlgid arribarà durant la Fira de Sant Martí, Safrània, que anualment se celebra a Montblanc a principis de novembre, que és quan els brins es posen a la venda. Aquest esdeveniment vol ser un aparador del producte autòcton, però es posa èmfasi en el safrà, ja que la fira se celebra justament quan se’n fa la collita.

El primer dels actes conjunts es va fer el divendres 12 d’agost amb una plantada de més de 500 bulbs de safrà autòctons al passeig del Gaià, a Santa Coloma de Queralt, en un espai habilitat per l’Ajuntament. La jornada també va comptar amb una xerrada del productor montblanquí Joan Cartanyà, que explicà les característiques del safrà produït a la Conca de Barberà, i un esmorzar popular a les Fonts de les Canelles.

La segona acció es farà cara el mes de novembre, just abans de Safrània, amb una collita popular de les flors del safrà. Posteriorment, i un cop passada la Fira de Sant Martí, es posarà el punt final als actes amb el ‘Som Terra de Safrà’, que se celebrarà el 12 de novembre a Santa Coloma de Queralt amb tallers divulgatius sobre el safrà i la seva història.

Una comarca amb tradició

La Conca de Barberà és una comarca on tradicionalment s’ha cultivat el safrà, una planta que fa una flor de color lila utilitzada com a condiment i colorant. El cultiu d’aquest producte al territori es remunta al segle XV i va tenir un pes important fins al segle XIX. Un dels punts de comercialització més destacats era Santa Coloma, des d’on s’exportava el producte a diverses punts del món gràcies a la presència d’indians de la zona.

A principis del segle XX la comarca va deixar de cultivar safrà, però recentment s’està potenciant de nou aquest producte a la comarca en un intent de recuperar els productes autòctons.

Comentarios
Multimedia Diari