Sàtira i humor enmig de noves tendències a Valls

Reportatge. El Ball de Vells va estrenar ahir al vespre nou vestuari amb motiu de la Festa de Sant Joan de Valls. La desfilada portava per nom ‘Vells viu la moda’

22 junio 2019 16:53 | Actualizado a 27 junio 2019 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vells viu la moda. Aquest és el nom de la desfialda on els actors i actrius del Ball de Vells van presentar ahir els nous vestuaris a la plaça de les Garrofes. Petits i grans estaven impacients per veure la nova indumentària. I és que sempre havien lluït la mateixa roba, des del 2005, any en què el Grup del teatre Principal va recuperar el Ball de Vells. A més també van aprofitar per fer la primera representació. «Crèiem que era un bon moment per repensar el ball», va dir Miquel París, un dels membres del Ball de Vells. 

Els versots eren revindicatiusi tractaven sobre temes de Valls com la urbanització del passeig dels Caputxins, el nou Ajuntament de Valls, entre altres. L’ex alcalde Albert Batet també va tenir protagonista a l’actuació, i l’alcaldessa Dolors Farré.

El Ball de Vells és característic per la seva vessant còmica i pel seu llenguatge informal, sempre acompanyats per gestos i expressions de cara dels intèrprets. Els actors fan ús d’un vocabulari que transgredeix el bon parlar, sense arribar al groller. El text defuig dels tabús i fa ús de mots o expressions que fan referència al sexe, a la religió o a les funcions fisiològiques. El llenguatge és directe i inclou l’ús de renecs.

Els vestits han estat dissenyats i confeccionats per la figurinista Blanca Ferré, responsable de la indumentària de diverses expressions de cultura popular d’arreu del país, i que ja va ser la responsable de vestir el Ball dels Cercolets de Valls. Ferré, a més, també va dissenyar el vestuari del darrer muntatge del Grup del Teatre Principal, Peter Pan, i ara l’entitat li ha fet confiança per desenvolupar la renovació d’aquest vestuari.El ball va estrenar ahir la indumentària de les seves quatre parelles (quatre dames i quatre vells), així com el vestuari del mossèn i de l’Alcalde; mentre que el de Veciana i els dos dimonis burlescos (renovats fa uns anys) es mantenen intactes. 

La nova proposta de vestuari del Ball de Vells gira entorn a dos grans eixos: la de seguir conservant l’aire i l’estètica que identifica el ball i els seus personatges, i la d’introduir una mirada més unitària per una banda i més pràctica (des d’un punt de vista més tècnic) pels membres del ball. 

D’aquesta manera, el nou vestuari és ara més fàcil de dur, amb vestits d’una sola peça que faciliten tant els preparatius del ball com la seva actuació. Un altre dels aspectes importants són els teixits utilitzats, ara molt més prims i transpirables que els anteriors, sobretot tenint en compte que el ball actua molts dies a ple sol de l’estiu.

Cal destacar també, amb aquesta nova indumentària, la intenció de la recerca de la unitat i la identitat de l’actual vestuari, que ens ens situa a la ciutat de Valls de principi del segle XX, i per tant, tot i que manté els trets de l’època, s’han introduït elements més teatrals que donen peu a la sàtira i la burla, trets identitaris d’aquest ball parlat. Durant la presentació dels nous vestits, també hi va ser present la figurinista Blanca Farré.

A més d’aquest primer acte i representació el ball participarà, com els darrers anys, del seguici de Completes i del Tomb del Poble, i realitzarà les seves tradicionals actuacions: demà a la plaça de l’Oli, més tard als Arcs de Ca Magrané i a la plaça Jaume I. Demà diumenge també actuaran a la plaça de les Escudelles i les Garrofes, i dilluns a la plaça Pilar Prim.Durant les sortides i representacions del ball es podrà aconseguir, com és habitual, el ventall de la col·lecció, aquest any de color morat.

Tast de Festa Major

L’Associació de productors TastAlt Camp celebra enguany dues dècades, i per aquest motiu van organitzar el primer santjoaner festiu i musical per gaudir i descobrir els productes de la comarca. Desenes de vallencs i forans van apropar-se ahir de les set fins a les deu del vespre a la plaça de l’Oli. A dos quarts de vuit del vespre, a la plaça de la Zeta hi va haver l’Espardenyada feminista i antifeixista. Mitja hora més tard, a la plaça del Pati, la Cobla Cossetània va oferir un repertori per tots els assistents puguessin ballar sardanes. A les onze de la nit, a la plaça de l’Oli hi va haver un concert a càrrec dels vallencs Elena Volpini i Gabriel Llorach. Les cançons parlen sobre la pèrdua d’un ésser estimat, i tot el procés que això comporta. És el primer EP, titulat Hasta Pronto de la cantautora vallenca.

Comentarios
Multimedia Diari