Tot el que has de saber sobre les ajudes als lloguers en temps de coronavirus

Tant si estàs de lloguer a un pis com si ets propietari d’un habitatge que tens llogat t’interessa conèixer perfectament quines són les ajudes aprovades pel govern. En aquest article t’ho expliquem per tal que no tinguis cap dubte. Si vols conèixer algun tema concret, ens pots contactar a la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona.

17 abril 2020 09:22 | Actualizado a 23 abril 2020 06:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 2 d’abril  el govern de l’estat  aplica les primeres mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front al COVID-19, entre altres s’inclouen diferents cobertures dirigides al pagament dels lloguers dels habitatges de residència habitual.

1.- Són ajudes al lloguer dels habitatges de residència habitual.

No inclou els lloguers de locals, naus industrials, despatxos, segones residències o contractes de temporada.

2.- Quins llogaters es poden beneficiar?

Les persones que a conseqüència de l’actual situació d’alarma han sobrevingut en una situació de vulnerabilitat econòmica que els dificulta poder fer front als seus compromisos econòmics, entre ells el pagament dels lloguers dels seus habitatges.

Es consideren vulnerables les unitats familiars que compleixen un seguit de requisits econòmics.

3.- Com s’inicia el procediment?

El llogater haurà de provar aportant la corresponent documentació davant de l’arrendador la situació de vulnerabilitat i a partir d’aquí s’inicia la negociació.

4.-Què pot demanar el llogater?

Podrà sol·licitar al seu arrendador l'ajornament temporal i extraordinari en el pagament de la renda, sempre que aquest ajornament o la condonació total o parcial de la mateixa no s'hagués aconseguit ja amb caràcter voluntari per acord entre les dues parts.

5.-Quin és el termini per a sol·licitar la moratòria?

Els llogaters que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica podran sol·licitar la moratòria fins el dia 2 de maig, a partir d’aquesta sol·licitud el propietari disposa de 7 dies laborables per contestar.

6.- Hi ha algun tipus d’ajut per al pagament del lloguer?

Sí hi ha dos tipus d’ajuts:

* Finançament.

Els llogaters en situació de vulnerabilitat podran accedir, a través de les entitats bancàries, a les ajudes per a finançar el pagament de les rendes de lloguer, que podran cobrir un import màxim de sis mensualitats de la renda de lloguer. El termini de devolució serà de sis anys, prorrogable excepcionalment per altres quatre i sense que, en cap cas, reporti cap mena de despeses i interessos per al sol·licitant

* Ajuts directes

Ajuts al lloguer, mitjançant adjudicació directa, a les persones arrendatàries d'habitatge habitual en situació de vulnerabilitat, que tinguin problemes transitoris per atendre el pagament parcial o total del lloguer o no puguin retornar les ajudes transitòries de finançament.

L'ajuda haurà de ser sol·licitada per la persona arrendatària a la comunitat autònoma corresponent, com a màxim fins al 30 de setembre de 2020.

7.- Que passa si es gaudeix indegudament d’aquestes mesures?

Els arrendataris seran responsables dels danys i perjudicis que hagin pogut produir, així com de totes les despeses generades per l'aplicació d'aquestes mesures excepcionals, si no compleixen algun dels requisits exigits.

8.- ALTRES MESURES aprovades pel govern

* Pròrroga dels contractes d’arrendament.

Podrà aplicar-se, a sol·licitud de l’arrendatari, una pròrroga extraordinària del termini del contracte d’arrendament per un període màxim de sis mesos, durant els quals es continuaran aplicant els termes i condicions establerts per al contracte en vigor.

* Suspensió dels procediments de desnonament i llançaments.

Durant l’estat d’alarma se suspenen tots els procediments de desnonament i llançaments procedents de contractes de lloguer.

Quan finalitzi l’estat d’alarma, es suspendran els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat, sense una alternativa habitacional, fins que s’adoptin les mesures que els serveis socials competents estimin oportunes, per un període màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquest reial decret llei.

I els propietaris? A què estan obligats?

Les obligacions per als arrendadors són diferents segon el nombre de propietats immobiliàries.

* Arrendadors petits tenidors - Propietari amb 10 o menys immobles urbans, exclosos garatges i trasters, i d’una superfície construïda de menys de 1.500 m².

El propietari, en cap cas, està obligat a acceptar cap de les sol·licituds plantejades per l’arrendatari, podent sostenir que se li continuï pagant la totalitat de la renda.

* Arrendadors grans tenidors – Propietari de més de 10 immobles urbans, exclosos garatges i trasters, o d’una superfície construïda de més de 1.500 m².

Si no hi hagés hagut acord previ l’arrendador podrà optar entre:

* Una reducció del 50% de la renda durant l’estat d’alarma i els mesos següents

amb un màxim de 4 mesos.

* Una moratòria en el pagament de la renda durant el període d’estat d’alarma, i

amb un màxim de 4 mesos, aquesta renda s’aplaçarà, a partir de la següent mensualitat de renda, amb el fraccionament de les quotes prorratejant la total quantitat ajornada durant els següents 3 anys de vigència del contracte, o els mesos que quedessin per a la finalització del contracte si fos inferior a 3 anys.

Aquest és un article el·laborat pels serveis jurídics de la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona. Per qualsevol consulta particular, estem al teu costat.

Comentarios
Multimedia Diari