UP critica la 'manca d'informació' en l'obra de la canonada d'aigua al Priorat

Unió de Pagesos considera que el procés d'expropiació no compleix amb els acords per part de l'Agència Catalana de l'Aigua

19 mayo 2017 23:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha criticat «la manca de transparència i d’informació» sobre el projecte de les obres de la canonada per a l’abastament d’aigua al Priorat, que afecten Marçà, Falset, els Guiamets, el Masroig i Bellmunt del Priorat.

El coordinador comarcal del Priorat d’Unió de Pagesos, Joan Salvador Vernet, considera que el procés d’expropiació no s’està portant a terme amb transparència ni amb el compliment dels acords previstos per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del Departament de Territori i Sostenibilitat.

«De les obres en podem explicar molt poca cosa, ja que desconeixem els terminis d’execució», explica el coordinador, qui afegeix que «l’únic cert és que la partida pressupostaria és de 0 euros».

Com a mesura de pressió, la major part del col·lectiu d’afectats per aquesta obra va decidir dimarts passat, en una reunió a l’Ajuntament de Falset, no signar les actes prèvies d’ocupació per aquest motiu. «Vam aconsellar aquesta actuació perquè tinguessin en consideració l’opinió dels afectats pel que fa a l’execució de l’obra», assegura Joan Salvador Vernet, qui xifra en un centenar els propietaris de terrenys afectats per les expropiacions.

Els afectats al·leguen, en primer lloc, que tot i que la previsió de l’ACA és que l’obra de la canonada ha de partir des d’un pou d’una finca del Masroig, aquest encara està per construir i el propietari està en total desacord amb l’obra. En aquests moments tampoc està clar si aquesta opció donarà el cabal suficient contemplat en el projecte, almenys fins que estigui enllestit el pou i el corresponent assaig d’aforament.

Una altra de les qüestions que critica Unió de Pagesos és l’ocupació desproporcionada de les finques, d’acord amb la magnitud de les obres i l’ocupació temporal prevista, i el fet que els acords no han estat traslladats a cap document.

«Considerem d’una desconsideració flagrant que es vulgui construir una franja de 15 metres per instal·lar una canonada d’aigua de 20 centímetres de diàmetre», explica el coordinador comarcal del Priorat del sindicat.

En aquest sentit, Joan Salvador alerta del perill que comportaria aquesta construcció per a les finques de cultiu. «Es veurien afectades oliveres centenàries i vinyes velles, que necessiten més de 40 anys per ser-ho. El greuge que causaria no es pot pagar», assegura.

Comentarios
Multimedia Diari