Un Consell d’Associacions promourà la interrelació de les entitats del municipi

La vila de la Conca de Barberà té un potent i actiu teixit associatiu com demostra l’elevada xifra d’agrupacions: una quarantena en una població de 2.700 habitants

02 marzo 2020 08:50 | Actualizado a 02 marzo 2020 15:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Que el teixit associatiu a Santa Coloma de Queralt és potent i actiu no ve d’ara, ja que aquesta vila històricament ha destacat per l’alta participació de la ciutadania en totes i cadascuna de les entitats de tota mena que dinamitzen la vida local, a nivell cultural, recreatiu, festiu i esportiu.

Es comptabilitza gairebé en una quarantena les entitats i associacions que conviuen a Santa Coloma de Queralt, una xifra certament elevada i envejable, percentualment, en una població de 2.700 habitants.

Des de l’Ajuntament colomí, a través de la regidoria de Cultura, Festes, Comerç i Entitats s’ha posat fil a l’agulla per a la creació d’un Consell d’Associacions que pretén posar en comú i interrelacionar la dinàmica de les entitats. Per aquest motiu el responsable municipal de l’àrea, Josep Maria Farré, va convocar recentment una reunió a la sala gran del castell de Santa Coloma «amb una immillorable resposta de representants de les entitats, que va servir per explicar un projecte pensat per anar tots a la una i propiciar que la col·laboració entre elles sigui més fàcil i fluida». En qualsevol cas, es vol que l’impuls emergeixi des de les mateixes entitats, conduïdes per l’Ajuntament.

Des del primer moment Farré ha volgut deixar clar que el Consell «en cap cas ha de coartar les iniciatives, identitat i dinàmica pròpia de cadascuna de les entitats. Ans el contrari: aprofitar aquestes sinergies per donar-los-hi suport». En aquests moments s’està procedint a la redacció dels estatuts que han de regir el Consell, amb el propòsit que aquests es puguin aprovar abans de l’estiu «i procedir després a estructurar les diferents comisions que l’han d’integrar», subratlla el regidor. D’aquesta manera el Consell d’Associacions ha d’esdevenir un òrgan col·legiat i assambleari, format pel regidor de Cultura, Josep Maria Farré, la responsable de l’àrea de joventut, Serveis Socials i Educació, Anabel Albiñana, un membre representant de cadascuna de les entitats colomines, com també representants de les AMPA de les dues escoles de Primària i de l’Institut de Secundària del municipi.

Un cop aprovats els estatuts, el primer pas a donar serà la constitució de la Comissió Legal, quina finalitat serà la d’assessorar i orientar en matèria fiscal i comptable les diverses entitats i poder informar-les dels tràmits legals per accedir a les subvencions i l’operativa del certificat digital, a més d’altres suports, amb la inclusió de gent experta en la matèria.

A partir d’aquí, vindrà la formació de les diferents comissions per abastar l’ampli ventall d’iniciatives que es porten a terme al llarg de l’any, impulsades per les diverses entitats en la dinamització de la vida local pel que fa a cultura, festes, oci, esport i esdeveniments populars «amb total respecte a la seva idiosincràsia i funcionament», subratlla Farré.

Santa Coloma és una vila on hi ha molt arrelat el sentit de pertinença i aquest tarannà fa que la implicació dels colomins en el teixit associatiu trobi el corresponent relleu generacional. De manera que la pervivència de les entitats, tot i els alts i baixos, generalment estigui garantida, no només en l’aspecte participatiu sinó a l’hora d’assumir-ne les responsabilitats; compten amb un sector jove que prioritza fer festa, gaudir-la a casa i amb les respectives colles d’amics.

En aquest sentit Farré considera que el Consell d’Associacions farà una aportació molt positiva d’apropament entre les entitats respectant la seva diversitat i amb activitats fins i tot en certa manera antagòniques, però que es poden complementar perfectament, amb una interrelació enriquidora i l’aportació de noves idees.

Comentarios
Multimedia Diari