Un centenar de persones visiten el campanar de l'església de Sant Joan de Valls, el més alt de Catalunya

El campanar és tot un símbol de la ciutat. La seva enorme alçada, 74 metres, el converteix en un privilegiat mirador del Camp de Tarragona

19 mayo 2017 23:44 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Oficina Municipal d’Informació Turística de Valls va organitzar una visita al campanar de Sant Joan el diumenge passat aprofitant la celebració dels Tres Tombs. La iniciativa va permetre que més d’un centenar de persones poguessin visitar el campanar més alt de Catalunya. Els visitants van poder pujar els més de 200 graons de les escales que porten fins al replà de les campanes i contemplar les vistes des de més de 70 metres d’alçada.

L’Oficina organitzarà rutes especials coincidint amb tots els grans esdeveniments i festes de la ciutat per tal de posar en valor i difondre el patrimoni arquitectònic i artístic de la ciutat. Durant tot aquest any, els responsables de l’oficina posaran punts informatius suplementaris propers als espais on se celebrin els actes per tal d’informar els visitants de les rutes guiades disponibles i lliurar mapes de la ciutat i altres materials impresos sobre els atractius turístics de Valls.

En aquesta línia, l’Oficina de Turisme té previst tornar a organitzar una visita al campanar de l’església de Sant Joan el proper diumenge 25 de gener, coincidint amb la Gran Festa de la Calçotada, entre les 11 i les 13.30 hores del matí. Al mateix temps, té previst instal·lar dos punts informatius al Passeig de l’Estació i al Carrer Germans Sant Gabriel per reforçar la tasca d’informació i orientació dels visitants de la seu del Carrer de la Cort 61.

Per poder pujar al campanar no cal fer reserva, només cal presentar-se en un dels punts informatius, comprar el tiquet i sumar-se a una de les pujades que es faran cada 30 minuts. Les places són limitades per motius de capacitat del campanar.

Un símbol de Valls

El campanar de l’església de Sant Joan és tot un símbol de la ciutat. La seva espectacular alçada, 74 metres, el converteix en el campanar més alt de totes les esglésies parroquials de Catalunya i en un privilegiat mirador del Camp de Tarragona.

Les obres de construcció d’aquest ingeni de pedra i ferro van començar al més de març de 1896. L’autor del projecte va ser l’arquitecte barcelonès Francesc Villar i de l’execució de les obres es va encarregar el mestre vallenc Joan Oller. Després d’uns mesos, durant la festivitat de Santa Úrsula de 1897, el flamant campanar nou va ser beneït en un acte que va suposar un gran esdeveniment per a la ciutat de Valls.

Al llarg dels anys, la pedra calcària utilitzada a l’obra va ser causant d’un greu procés de degradació de l’estructura. Els treballs realitzats per la Comissió prorestauració del campanar de Valls i les aportacions econòmiques de molts vallencs va permetre la consolidació i restauració de tota la pedra de la part superior de la edificació, mitjançant un treball laboriós que va començar el 1984.

Les campanes del campanar de Valls van ser instal·lades a la dècada dels quaranta ja que les anteriors (més grans i amb nom propi: la Joana, la Tecla, la Penc-penc, etc.) van ser foses durant la Guerra Civil (1936-1939). A les darreres Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, al febrer de 2011, els vallencs i vallenques de fora vila van oferir a la ciutat una nova campana a través d’una subscripció popular: la campana anomenada Candela.

Comentarios
Multimedia Diari