Más de Tarragona

Un molí del Morell s'especialitza en l'oli d'alvocat

La primera collita s'espera per l'abril de l'any que ve i el projecte ja té projecció internacional

ACN

Whatsapp
Imatge del propietari del molí d'oli Mas Montseny, Roger Catà, tocant un alvocat que està madurant a l'arbre al seu camp al Morell. Imatge del 10 de juliol del 2020. ACN

Imatge del propietari del molí d'oli Mas Montseny, Roger Catà, tocant un alvocat que està madurant a l'arbre al seu camp al Morell. Imatge del 10 de juliol del 2020. ACN

El molí d'oli Mas Montseny del Morell (Tarragonès) ha obert una línia de negoci molt inexplorada fins ara: l'oli d'alvocat i la producció d'alvocats. Els primers fruits els podran collir el proper abril, però des de fa un parell d'anys ja fan oli gràcies al fet que compren alvocats en altres zones de l'Estat. De moment es mostren satisfets amb la iniciativa, que ha tingut molt bona acollida fins i tot en l'àmbit internacional. El seu propietari, Roger Catà, diu que aquesta fruita "és com una oliva gegant", ja que els greixos vegetals són iguals en un 98% i tenen les mateixes propietats nutricionals. Per ara, ha començat amb una plantació d'una hectàrea, la primera amb vocació comercial de Catalunya, que espera ampliar en els propers anys.

El molí dona servei a uns 250 agricultors, principalment del Camp de Tarragona, i els seus olis han tingut volada internacional a través de fires. Des de fa uns anys, Catà va voler anar un pas més enllà. Primer es va especialitzar en greixos vegetals i aleshores va veure que l'alvocat era un producte amb el qual podria treballar. "Les propietats nutricionals són les mateixes que les de l'oliva, però canvien una mica les propietats sensorials. L'oli d'oliva té més complexitat aromàtica i el d'alvocat és més pla i més suau", detalla. A partir d'aquí va plantar diferents varietats per veure quina s'adaptava millor al clima del Camp de Tarragona i va concloure que la més idònia era la Lamb Hass. "Té resistència al fred i a terrenys calcaris", concreta.

Des de fa un parell d'anys que Mas Montseny comercialitza oli d'alvocat. Els fruits els compren a cooperatives de Màlaga i València, dues de les zones amb més producció a l'Estat. I des de fa un any i mig han pogut plantar-ne una hectàrea al Morell. La primera collita s'espera per l'abril de l'any vinent i els permetrà fer l'oli amb els seus fruits i, a més, fer-ne venda directa. "Ara tenen la mida de dues nous. Han tingut una adaptació molt bona i els cuidem molt", afirma.

Imatge de Roger Catà, amb una botella d'oli d'alvocat a la mà i amb tres alvocats davant seu a la seva finca del Morell. Imatge del 10 de juliol del 2020. ACN


En aquest sentit han implantat un sistema de control climàtic amb sensors de temperatura, per protegir els arbres del fred i la calor. Així, quan la temperatura baixa de tres graus s'activen uns aspersors que mullen la plantació. En cas que hi acabi havent una gelada. Les gotes d'aigua cristal·litzen i es congelen, fet que crea una capa a la superfície i protegeix l'arbre. I si la calor supera els 35 graus, l'aigua dels aspersors refresca el cultiu.

La finca també compta amb un sistema de reg. Catà però, trenca el mite que els alvocats necessiten molta aigua. "No volen molta aigua, sinó que en volen poca però seguida", afirma. "A l'estiu els rego quinze minuts dos cops al dia, amb reg per degoteig de quatre litres per hora. Si hi ha tolls d'aigua, la planta no pot respirar per les arrels", assegura. De moment, cada arbre té entre dotze i vint peces. "Calculem que farem entre 10.000 i 15.000 quilos en els propers tres o quatre anys", exposa.

Projecció internacional

L'experiència amb el comerç d'oli d'oliva ha permès al molí Mas Montseny expandir amb rapidesa l'oli d'alvocat. De fet, d'oli d'oliva en venen a països com Taiwan o Pakistan i ara està tancant acords per exportar el d'alvocat a França i Corea del Sud. Catà assumeix que és un producte de luxe i que té un públic concret. "Al poble quasi que no en venc", ironitza, i centra la distribució a grans ciutats com Barcelona, Madrid o capitals de província, amb més botigues 'gourmet' i 'delicatessen'. "És un producte nou, que crida l'atenció i que està de moda", comenta, i indica que s'està començant a introduir en l'àmbit de la restauració.

Temas

Comentarios

Lea También