Un recorregut visual de 150 anys

La Casa de la Festa acull fins a Santa Tecla l'exposició fotogràfica

19 mayo 2017 22:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Si li preguntem a un nen què és el que més li agrada del seguici popular tarragoní, segurament et respondria: «Els Gegants i els Nanos, perquè els puc donar la mà». I és que des de fa més de 150 anys, el Capità, els Arlequins, els Negritos, els Andalusos, els Metges, els Pagesos i els Marquesos es passegen pels carrers de la ciutat saludant els més menuts i provocant somriures a tot aquell que se’ls acosta.

Aquest any es commemora el 150è aniversari dels Nanos Vells. Observant la seva història, ens ajuda a transportar-nos en un viatge a través del temps. Els Nanos Vells han patit una gran transformació, tant d’estètica, passant de pesar uns vint quilos a uns deu, com històrica, que ha anat estretament lligada a la seva evolució.

I aquesta és la idea que concretament l’Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona i l’Ajuntament volen transmetre amb la exposició que commemora els 150 anys dels Nanos Vells.

El president de l’Agrupació de Portadors, Jaume Sendra, explica que de sobte van adonar-se que al llarg dels anys, amb l’ajuda de l’Arxiu Històric de Tarragona i de col·laboradors particulars, havien recopilat una gran quantitat d’imatges i documentació que mostrava perfectament aquesta evolució. Sendra diu: «Amb l’excusa del 150è aniversari, era el moment perfecte per mostrar a la ciutat tota la història que porten a l’esquena els Nanos que tant ens estimem i apreciem».

Un per un

Començant per una fotografia de cada un dels tretze personatges que van sortir per primera vegada al Seguici del 1865, passant pels cartells de festes majors de fa més d’un segle, com un homenatge als artistes que van restaurar o replicar les figures, com imatges mostrant com és el descans i com es vesteixen els Nanos al llarg del Seguici, o bé instantànies de quan Salvador Dalí l’any 1973 saludava els Gegants i els Nanos després d’haver pintat el cartell commemoratiu del bimil·lenari de la ciutat.

Aquest recorregut històric és el que es plasma mitjançant nou plafons en què la dissenyadora Elena Gavaldà ha volgut explicar-ho vist amb els ulls d’una nena menuda.

L’exposició, inaugurada per Sant Magí, es pot veure a la Casa de la Festa i romandrà fins a finals de Santa Tecla. Un cop acabades les festes, els plafons aniran passant per les diferents escoles de Tarragona.

«Porta un Nano per un dia» serà un altre acte commemoratiu d’aquest 150è aniversari.

Comentarios
Multimedia Diari