Una Candelera riallera

La jornada de la Candela a Valls va estar marcada per la representació completa del Ball de la Moixiganga a l'interior de l'església de Sant Joan amb el nou acompanyament musical

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un matí assolellat és el que es va viure ahir a Valls, dia de la Mare de Déu de la Candela, la patrona de la ciutat. Tot i això, el fred va ser ben present, i és que si ens refiem del refrany, «quan la Candelera riu, l’hivern és viu».

La jornada va començar amb la representació completa de la Moixiganga a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan. La novetat va ser l’acompanyament musical, que va comptar amb membres de l’Orquestra Robert Gerhard de l’Escola Municipal juntament amb els instruments d’inxa de l’EspaiTrad de Valls.

La música va començar a sonar des del cor i totes les mirades es van dirigir cap als moixiganguers, que van travessar l’església amb els seus ciris i els repics de castanyola. Es van aturar a l’altar i es va donar l’inici a la representació completa d’aquest ball tradicional, a Valls recuperat per les Festes Decennals de l’any 1991.

En total, es van bastir onze misteris a través dels quals es van escenificar els passos de la passió de Crist i els antics retaules de les esglésies vallenques. L’Oració a l’hort, Quan el coronen, la Creu o el Sepulcre van ser alguns dels passatges que es van mostrar.

La Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera va ser l’última figura i, a continuació, els moixiganguers abandonaven l’altar amb un llarg aplaudiment per part del públic que inundava Sant Joan. Els bancs ja eren plens i la gent s’aplegava dempeus per les diferents capelles.

Mentre es feia el Ball de la Moixiganga, tothom havia anat adquirint una candela i ara era el moment d’encendre-la, ja que ahir era també la festa de la Llum. Alguns van aprofitar la pausa i van visitar el cambril de la Mare de Déu.

Passades les 11.30 h els presents es van alçar per rebre la creu processional. Les candeles van ser beneïdes i, a continuació, la porta de les campanes va ser oberta. El repic anunciava l’inici de la processó, que era tancada per la corporació municipal, on hi havia l’alcalde Albert Batet i regidors del consistori. Minuts més tard, la comitiva baixava pel carrer de la Cort i tornava a entrar a l’església de Sant Joan per la porta principal. Tot seguit, va començar l’ofici solemne, on es van cantar els Goigs i el Virolai dedicats a la Mare de Déu de la Candela.

Amb aquest acte, Valls va posar el punt i final a la festivitat de la seva patrona, que enguany ha acollit el biennal ball parlat de la Candela, la novena edició de la Nit de Castells, la ruta de tapes TastaValls i la cursa ciclista Memorial Xavier Tondo i Volpini.

Una Candela menys per arribar a les pròximes Decennals, que se celebraran l’any 2021, una festivitat que marca clarament el calendari vallenc. Aquesta devoció prové de 1348, quan la ciutat va patir la pesta. La tradició diu que la superació de l’epidèmia va ser gràcies a la Mare de Déu de la Candela i, des de llavors, es rememora cada 2 de febrer.

Comentarios
Multimedia Diari