Una empresa va abocar pasta de paper al Francolí per 'accident'

La paperera Abelan Catalana, situada a Alcover, afirma que els fets es deuen a un incident en una canonada el dia 25 de juny. L'ACA va fer una inspecció i assegura que el canal ja és net

19 mayo 2017 22:14 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Abelan Catalana –una empresa dedicada a la fabricació, tractament i manipulació de paper i cartró situada a Alcover– ha admès que en una ocasió va abocar pasta de paper al riu Francolí.

Segons informa en un comunicat fet públic el director general de l’empresa, Francesco Liistro, els fets van succeir el 25 de juny després que del 22 al 24 del mateix mes la producció estigués aturada. Quan el dia 25 que es va tornar a posar en marxa, es va produir un accident a una canonada i la pasta de paper va ser abocada al riu.

La comunitat de regants del Francolí, en veure que el riu presentava coloracions grisoses amb presència de cel·lulosa entre els municipis d’Alcover i Picamoixons, es va posar en contacte amb el cos d’Agents Rurals per denunciar el fet.

L’inspector de guàrdia de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es va desplaçar fins a la zona per tal d’analitzar la situació. En aquest sentit, es va fer una inspecció a Abelan Catalana i es va certificar que la qualitat de l’aigua del canal que entrava a la paperera era transparent, mentre que a la sortida del canal hi havia una gran quantitat de pasta de paper.

«Era una aigua gris que no servia per a res», explica el president de la comunitat de regants de la Plana, Miquel Pàmies. Tot i això, després d’analitzar les diferents mostres d’aigua, l’ACA afirma: «Els resultats han evidenciat poca alteració de la qualitat de l’aigua».

S’explica que en un vessament d’aquestes característiques, la pasta de paper és tant densa que pràcticament no es dissol i queda compacta, tot i que sí que es va veure afectat visualment el riu.

Des d’Abelan Catalana es destaca que l’ACA ha estat informada en tot moment de l’accident «de forma puntual i transparent, així com de les tasques de neteja i reparació». En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua assegura que el primer avís va ser rebut el 26 de juny, un dia després de l’incident, per part d’Agents Rurals. El que sí confirma l’ACA és que l’empresa va realitzar la neteja del canal després que l’inspector així ho indiqués a Abelan Catalana.

L’empresa finalitza el comunicat remarcant que «en els seus 80 anys d’implantació en el territori sempre ha estat compromesa i identificada amb el mateix», i s’afegeix: «Lamentem profundament accidents d’aquest tipus i treballem per garantir una activitat sostenible i integrada amb el medi».

Així mateix, l’Agència Catalana de l’Aigua assenyala que l’incident ha «sorprès», ja que s’afirma que aquesta paperera té «abocament zero a medi». «Recircula totes les aigües que utilitza en els seus processos», s’afegeix. Ara l’ACA iniciarà un expedient per tal d’analitzar els possibles danys causats.

 

Comentarios
Multimedia Diari