'Valls compta amb un ampli ventall de rituals ancestrals’

Entrevista a Albert Oliva, vicepresident de la UAF

24 junio 2017 08:59 | Actualizado a 24 junio 2017 09:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Albert Oliva conjuntament amb Francesc Sans i amb col·laboració amb la parròquia de Sant Joan van ser els promotors de la recuperació de l’enramada de la creu de Sant Joan durant la vigília de la festa. Enguany és el segon any que té lloc aquest acte.

-A l’església de Sant Joan ha tingut lloc l’enramada amb flor vermella de la creu de la imatge de Sant Joan Baptista que presideix el retaule de l’altar major?- Com mana la tradició, cada 23 de juny, en la vigília de la festa de Sant Joan Baptista, la creu de la imatge del patró de Valls que presideix el retaule de l’altar major s’enrama amb flor vermella. Aquesta ornamentació festiva, com tantes d’altres del temple i de la ciutat en aquestes dates, proporciona a la diada aquell toc pictòric i aromàtic tan místic i singular.

- Aquest ritual fou recuperat l’any passat…La ciutat de Valls compta amb força informació descriptiva i gràfica dels diversos rituals lligats a la Festa Major de Sant Joan, tot i que malauradament algunes pràctiques, del tot interessants, no tenen vigència i romanen en l’oblit absolut.L’any passat, conjuntament amb el Francesc Sans i d’una manera particular, vam proposar a la parròquia tornar a introduir aquest aspecte ritual documentat a la festa, i val a dir que la iniciativa va ser molt ben acollida entre els vallencs. 

-Segons la tradició fins quan roman engalanada la creu?- La creu del sant s’enrama amb clavells vermells i esparreguera la vigília de la festa de Sant Joan Baptista, el 23 de juny, i el guarniment es desfà la nit de Nadal, quan els clavells es dipositen als peus del naixement que es munta a l’església. Com tota pràctica ancestral, aquest ritual gaudeix d’un cert misticisme, ja que el costum mana que el poble prengui els clavells amb atributs beneficiosos i curatius. 

- Ara que s’ha recuperat es preveu que se segueixi fent cada any?- Per descomptat. Com ja s’ha comentat, la Festa Major de Valls compta amb un ampli ventall de rituals ancestrals, poc coneguts i íntims. Des de fa uns anys, amb la volada i l’embranzida que està agafant la festa, hi ha una sensibilitat i una voluntat de recuperar, reintroduir i perpetuar aquests tipus de pràctiques que enriqueixen exponencialment la festa i la doten d’una personalitat pròpia i genuïna.

- Podria destacar alguns d’aquests altres rituals de la Festa Major de Valls que comenta i la significació que tenen? -Poc o molt, tota festa patronal lligada estretament a una població compta amb un seguit de pràctiques de consuetud que la carreguen de simbolisme i singularitat. Per destacar-ne algunes, enguany cal posar en relleu la recuperació de l’obertura i l’enramada de la capella votiva de Sant Joan Baptista a la muralla del Castell per part del ball de la Moixiganga de Valls, o l’escampall d’herbes aromàtiques al carrer Sant Pere que perfuma el pas del Seguici Cerimonial el dia de Sant Joan a la tarda. També els tocs manuals de campana, des del modest campanar de l’església de Sant Antoni, configuren una significació concreta en el ritual festiu.

Comentarios
Multimedia Diari