Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Aitasa, compromís amb la reutilització de l’aigua

    Aguas Industriales de Tarragona compleix una dècada regenerant aigua per a la petroquímica de Tarragona. El dia 2 inaugura nova planta, en un acte amb presència del president de la Generalitat

    27 enero 2023 12:57 | Actualizado a 27 enero 2023 12:59
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    Aguas Industriales de Tarragona, S.A. (AITASA) està aquests dies de doble aniversari. Per una banda, fa deu anys que l’empresa, que gestiona el subministrament d’aigua a la indústria química, va iniciar la regeneració d’aigües procedents de les depuradores urbanes per ser reutilitzades a la indústria. D’altra banda, el pròxim dia 2 de febrer, AITASA inaugurarà una nova planta de tractament d’aigües industrials que permetrà assolir un nivell de qualitat més alt per una reutilització d’aquesta aigua, un acte a què assistirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La visita institucional permetrà donar a conèixer les noves instal·lacions així com la tasca que s’està duent a terme en la gestió sostenible de l’aigua, en un moment especialment sensible com l’actual, amb la sequera per la manca de pluges.

    Des del 2012 AITASA regenera les aigües residuals urbanes de Tarragona i Vila-seca per tal que puguin ser reutilitzades a la indústria petroquímica, un projecte promogut tant per les companyies com per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). «Fa deu anys ningú no pensava en la reutilització. Era un concepte nou i les indústries van apostar-hi. De fet, van alliberar concessió del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), per abastir-se d’aquesta planta, cosa que diu molt del seu compromís», destaca Daniel Montserrat, director d’AITASA. Una gestió que és sinònim de sostenibilitat i d’economia circular, ja que la concessió d’aigua alliberada del CAT és un recurs que permet el desenvolupament d’altres activitats del Camp de Tarragona.

    Si bé inicialment la finalitat de les empreses del polígon petroquímic era utilitzar aquesta aigua a les torres de refrigeració, la bona qualitat obtinguda ha permès destinar-la a altres usos com ara la producció d’aigua desmineralitzada per generar vapor per a calderes i turbines. «Són aigües ja tractades perquè arriben de les depuradores. La qualitat que obtenim amb els nostres tractaments és excel·lent, per la qual cosa treballem per aprofitar la màxima quantitat possible, fet que, malauradament, encara no ho hem assolit», diu en Montserrat.

    Objectiu: 40% d’aigua reutilitzada

    L’ús de l’aigua regenerada ha anat creixent any rere any, de tal manera que el 2022 es va assolir el màxim històric, gairebé sis hectòmetres cúbics, un consum anual equivalent al que pot tenir una ciutat de la mida de Tarragona. En aquest sentit, Daniel Montserrat comenta que «el nostre primer objectiu és arribar al 25% d’aigua reutilitzada l’any 2025 amb la segona fase d’ampliació de la planta de reutilització procedent de les depuradores urbanes, en la qual ja estem treballant». Això permetrà aconseguir una producció d’aigua regenerada per a processos industrials d’uns 9 hm3/any. «No només això, sinó que amb la nova planta que inaugurem estarem en disposició d’aconseguir el 40%, una xifra que posa en valor el polígon petroquímic respecte a la gestió de l’aigua. Les nostres plantes són un referent a escala mundial».

    Comentarios
    Multimedia Diari