Àngel Òdena i Roser Olivé, els noms propis de les festes de Santa Tecla

La Crida, que dona el tret de sortida a la Tecla, tindrà lloc avui a les muralles de Tarragona i el seu accés serà restringit

15 septiembre 2021 09:10 | Actualizado a 15 septiembre 2021 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El baríton Àngel Òdena y la música Roser Olivé seran els dos protagonistes d’aquesta Santa Tecla, homenatjats com a Pregoner i Perpetuadora de les festes respectivament. La Crida i el Pregó repetiran el mateix format de l’any passat. Per una banda, la Crida, que tindrà lloc avui, a les 19 h, s’ubicarà, per segon any consecutiu a les muralles de la ciutat i al Passeig Arqueològic, en un acte de nou forçosament restringit, on només assistiran els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i el Teclers d’Honor, els representants de les entitats del Seguici Popular i els regidors de l’Ajuntament. Per altra banda, el Pregó tornarà a celebrar-se al balcó principal del Palau Municipal, com s’ha fet els dos últims anys, amb assistència de públic, prèvia reserva de plaça. La cita tindrà lloc el pròxim dia 21, a les 19 h.

Coneixem una mica més als protagonistes d’enguany. La Perpetuadora, Roser Olivé i Aymerich, és vallmollenca de naixement i tarragonina d‘adopció. Des de ben jove, va descobrir la música tradicional com eix vertebrador de la seva vida. Al llarg de la seva dilatada trajectòria com a intèrpret i mestra de gralla, ha estat estretament vinculada a la ciutat, al Seguici Popular i a la festa. Com a compositora, destaca, entre altres creacions, la música de la Moixiganga. En l’àmbit de pedagogia musical, des del 2012, dirigeix l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler. Parlar de Roser Olivé és parlar de música tradicional.

«Agafo el càrrec de Perpetuadora amb felicitat i il·lusió. No m’ho esperava gens», reconeix Olivé. L’homenatjada d’enguany participa en les festes tocant la gralla en diverses actuacions i concerts. A més, Olivé acompanya als més petits a la Santa Tecla Petita i a L’Entradeta. La Perpetuadora destaca el llegat material i personal que ha deixat a la ciutat. Ha estat creadora de músiques i composicions de balls, com la Moixiganga o la Sebastiana del Castillo. «La part més humana i emocional, per mi, és poder transmetre els coneixements als meus alumnes amb l’objectiu de què la festa sigui respectada», explica Olivé, qui afegeix que ella només ha estat el cap visible de molts projectes i iniciatives «que s’han portat a terme gràcies a l’equip de tres o quatre persones que sempre tinc al costat. Aquest reconeixement el vull compartir amb elles».

Un reconegut baríton

Per altra banda, el baríton Àngel Òdena serà enguany el Pregoner. Va debutar l’any 1994 amb La Bohème, al Teatre Petruzzeli de Bari (Itàlia), l’inici d’una carrera que inclou més de cinquanta títols. Òdena ha actuat a ciutats com París, Milà, Amsterdam, Lisboa oi Nova York. L’any 2012 va ser guardonat com el millor cantant de sarsuela i òpera espanyola en els Premios Líricos Teatro Campoamor per la seva interpretació a El gato montés.

Fa anys que Òdena, a causa de la feina, no pot viure una Santa Tecla en condicions. Per això, la d’enguany és tan important. El baríton explica que, durant el seu discurs, voldrà transmetre que a Tarragona ens cal més autoestima. «La Santa Tecla ha de ser la porta d’entrada a una ciutat diferent, que miri endavant i que s‘obri al món», explica Òdena, qui assegura, a tall d’anècdota, que no es perdrà per a res l’acció castellera.

Comentarios
Multimedia Diari