El Ball del Sant Crist sortirà de Salomó per segon cop a la història

El diumenge 24 d´abril a la tarda, el tradicional ball parlat serà representat a la basílica del monestir de Montserrat

19 mayo 2017 20:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:53
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Salomó ja ha començat a treballar per a les representacions del Ball del Sant Crist que tenen lloc els quatre diumenges de maig a l’interior de l’església parroquial de Santa Maria. La principal novetat d’enguany rau en el fet que el Ball del Sant Crist serà representat a la basílica del monestir de Montserrat el diumenge 24 d’abril a la tarda, amb entrada gratuïta, com a preludi de la festa de la patrona de Catalunya.

«L’espectacle sortirà per segona vegada del municipi, en tota la seva història més que centenària», ha subratllat Joan Boronat, president de l’Associació Ball del Sant Crist, l’entitat que impulsa aquest ball d’arrels medievals. Antigament s’havia representat en espais exteriors, com la plaça de l’església de Salomó o el mateix camp de futbol.

Des del 1972, any en què es va traslladar a l’interior del temple, no ha sortit mai d’aquest escenari, excepte el 1992, quan es va representar a la catedral de Tarragona amb motiu del 900 aniversari de la recuperació de la Seu Metropolitana i Primada tarragonina.

Portar el Ball del Sant Crist a Montserrat ha estat qualificat per Boronat de «fita històrica» i ha afegit que l’actuació serà «un revulsiu per a la gent que intervé en el muntatge». En aquesta direcció es treballa des de ja fa uns dies i, per part de la direcció artística, que té com a responsable Raimon Casals, s’estudia quina és la millor manera d’adaptar cada quadre al nou escenari per tal de «mantenir l’essència del Ball» i perquè tant espectadors com intèrprets quedin satisfets.

La posada en escena al santuari és fruit de les converses que els darrers mesos han mantingut l’Associació Ball del Sant Crist i l’Ajuntament de Salomó amb el monestir de Montserrat, un acord que ha estat possible després que el mateix abat, Josep Maria Soler presenciés l’any passat el Ball, en la seva visita a Salomó. Si més no, la persona que en tot moment ha liderat les negociacions ha estat el monjo de la comunitat benedictina de Montserrat, Bernabé Dalmau, que fa dues temporades fou convidat i va assistir a la representació d’aquest Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. En aquell moment el monjo va destacar «l’emotivitat de les escenes» i qualificà el Ball de «símbol identitari del poble de Salomó», al voltant del Sant Crist erigit patró de la vila.

Comentarios
Multimedia Diari