Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  El Jaciment Arqueològic de la Boella de la Canonja obre les seves portes aquest dissabte

  Durant aquests dies s’està duent a terme una nova campanya d’excavació arqueològica sota la direcció dels investigadors de l’IPHES

  19 septiembre 2022 19:36 | Actualizado a 19 septiembre 2022 19:41
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  A principis de setembre va començar una nova campanya d’excavació arqueològica en el jaciment de la Boella (la Canonja, Tarragonès), sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú i que enguany arriba a la 16a campanya consecutiva. Durant aquest temps, el jaciment de la Boella s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa.

  L’objectiu d’aquesta campanya és continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

  En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d’excavació en extensió en una àrea aproximada d’uns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s’hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.

  Els treballs d’excavació compten amb la participació d’unes 50 persones, de les quals 20 són investigadors/es de l’IPHES-CERCA. A més, hi ha estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Granada, Universitat d’Alacant, Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona) així com també investigadors del Museu d’Història Natural de París.

  El regidor de cultura, Salvador Ferré, ens comenta que “com cada temporada enguany també es durà a terme una jornada de portes obertes que sempre tenen molt d’èxit ja que és molt interessant veure com es treballa en un jaciment arqueològic”. La jornada serà el dissabte 24 de setembre de 10 a 13.30 h i poden assistir totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà els treballs d’excavació en el Barranc de la Boella.

  Finançament

  La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja.

  Comentarios
  Multimedia Diari