El tarragoní Josep Maria Pleguezuelos guanya el 30è Concurs de Gossos d'Atura de Llavorsí

El de Llavorsí és un concurs que se celebra el tercer diumenge d'agost des de l'any 1986 i que pretén ser una reivindicació de l'ofici de pastor

19 mayo 2017 18:25 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unes 2.000 persones s'han aplegat aquest diumenge als Prats de la Coma de Llavorsí 'per assistir al 30è Concurs Internacional de Gossos d'Atura d'aquest municipi del Pallars Sobirà. Hi han competit dotze pastors amb els seus gossos procedents de Catalunya, el País Basc, França, el País Valencià i les Illes Balears. Entre els participants, una noia pastora de les Garrigues. El guanyador ha estat un veterà, José María Pleguezuelos, de la Canonja (Tarragonès), amb el gos King, per completar les dues proves amb un menor temps acumulat i amb la puntuació més alta. El de Llavorsí és un concurs que se celebra el tercer diumenge d'agost des de l'any 1986 i que pretén ser una reivindicació de l'ofici de pastor, una activitat molt arrelada en aquesta comarca del Pirineus de Lleida. Precisament el director del concurs, Sinto Pallé, destaca que els gossos d'atura "tenen futur" perquè "els últims anys hi ha un retorn al pasturatge i cada vegada hi ha més escoles dedicades a l'ensinistrament d'aquest tipus de gossos".

Aquest any, coincidint amb el 30è aniversari, s'ha fet un reconeixement a les persones que han mantingut viu el concurs durant aquestes tres dècades. S'ha engalanat el poble amb fotos commemoratives i una exposició també recorda la història de l'esdeveniment. A banda, la celebració del concurs ha anat precedida de la 7a edició de la Fira de Productes Artesans relacionats amb l'ovella de la raça xisqueta, típica del Pallars Sobirà. 

Els gossos, seguint les indicacions dels pastors, han de demostrar al jurat la seva obediència i habilitat per guiar el ramat d'ovelles i fer-lo entrar en un petit estable. El repte és superar la prova el més ràpid possible. La majoria dels exemplars són border collies, excepte els representants d'Euskadi, que porten pastors bascos. 

La prova que s'ha fet a Llavorsí puntua per al Campionat de Catalunya de Gossos d'Atura. La competició s'ha dividit en dues proves. A la primera hi han participat tots els inscrits i consisteix a fer passat el gos per un circuit de banderes, aturar-lo quan ho diu el jurat i conduir un ramat d'ovelles. A la segona fase només hi passen els sis classificats en l'anterior. Aquesta ha estat la imatge més esperada, el moment en què els pastors han fet entrar les ovelles dins d'una petita pleta. King, guiat pel tarragoní José María Pleguezuelos, ha estat el més ràpid. L'esdeveniment ha comptat amb una actuació gegantera i ha acabat amb una exhibició de pasturatge d'ànecs per part dels gossos. El director, Sinto Pallé, ha qualificat l'edició d'enguany d'"èxit" tant de participació de pastors com d'espectadors i ha anunciat que l'objectiu a partir d'ara és reforçar el programa amb més actes lúdics i festius que acompanyin el concurs. 

El Concurs Internacional de Gossos d'Atura serveix per posar de relleu l'ofici de pastor, arrelat al territori i un dels elements d'atractiu del Pirineu. Un dels objectius dels organitzadors és fer augmentar el nivell d'ensinistrament dels gossos d'atura catalans. "Hi ha una reintroducció dels gossos d'atura en ramaderia i cada vegada hi ha més escoles que es dediquen a ensinistrar-los per pasturar qualsevol tipus de bestiar, ovelles, però també vaques o eugues", explica Pallé. Segons el director del concurs. tots els participants es dediquen totalment o parcialment a fer de pastors, i alguns també tenen negocis d'ensinistrament. 

A més, també es vol evitar que desapareguin els vestits, la roba i els estris típics dels pastors. De fet, a Llavorsí es demana als pastors que portin posada roba típica del seu lloc d'origen i hi ha un premi específic per al millor vestit.

 

Comentarios
Multimedia Diari