Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Endesa instal·la a Tarragona mesures per evitar l’eloctrocució d’ocells

    Durant el primer semestre de 2022 ja s’ha actuat en 272 estructures, la majoria a la demarcació (105), seguida per la de Lleida i les comarques de la Catalunya central

    13 septiembre 2022 11:21 | Actualizado a 13 septiembre 2022 11:36
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Endesa té previst adaptar enguany a Catalunya 833 suports repartits per les diferents comarques amb l’objectiu de mitigar l’electrocució d’ocells.

    Des de fa lustres, la companyia adequa torres i instal·la dispositius a diverses línies de mitjana tensió del territori per tal de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades.

    Aquesta iniciativa, sostinguda des de fa anys i al marge de normatives administratives, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat del servei als clients.

    De moment, durant el primer semestre de l’any, s’ha actuat ja en 272 suports, ubicats bàsicament a les comarques de Tarragona (105), seguit per les de Lleida (78) i les de la Catalunya central (70).

    Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni que la companyia té firmat amb la Generalitat de Catalunya en matèria d’avifauna. Les actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna.

    Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn. En el període 2020-2024 es preveu actuar en 1.700 suports arreu de Catalunya.

    A més, la fita és adaptar els suports a partir d’ara mitjançant treballs en tensió, és a dir, sense interrompre el servei elèctric dels clients. Durant els propers mesos és previst adaptar els altres 561 suports restants.

    Com s’adapten els suports?

    Els treballs d’adaptació pivoten al voltant de tres eixos: la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d’aparellatges ja existents o la instal·lació d’elements de protecció, d’anticol·lisió –espirals i espantaocells– o antiposada. D’aquesta manera, es pot des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores en grapes o ponts fluxos, fundes de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locació d’aïlladors polimèrics, eliminar seccionadors...

    En qualsevol cas, aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. Així mateix, en alguns casos, s’hi han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d’ocell que eviten que les aus s’hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d’alta tensió.

    Fins i tot, com a novetat, Endesa ha començat a introduir un nou sistema innovador per a senyalitzar línies elèctriques i reduir el risc de col·lisió d’aus, que es col·loca amb dron.

    Es tracta d’elements catadiòptrics: uns dispositius, rotatoris i reflectants, fets d’un material resistent a les inclemències del temps i en forma de trapezi. A les dues bandes del trapezi hi ha els reflectants, que són tan diürns com nocturns.

    Durant el dia, amb la incidència de la llum solar, actua refractant-la, amb un efecte com el que provocaria un mirall enfocat cap al sol visible fins a 400 metres de distància.

    Durant les hores del capvespre i la nit, emet llum ultraviolada gràcies a un material luminescent, en aquest cas, només visible per a les aus en condicions de poca llum i boira. Funciona, de fet, com un espantaocells ja que impedeix que les aus es posin en un radi de 7,5 metres. L’objectiu d’aquests elements és garantir la visibilitat de la línia tant de dia com de nit, per reduir o evitar la col·lisió de les aus en zones especialment sensible.

    Així mateix, aquest 2022 es continua substituint bona part de la xarxa de baixa tensió que discorre per zones boscoses i que també ajuda a facilitar la convivència entre les infraestructures i els ecosistemes i salvaguardar les espècies que hi habiten o transiten. L’actuació consisteix en el canvi de la línia aèria convencional per un nou tram de cable trenat.

    Aquest tipus de cablejat representa una reducció important de les mides i l’amplitud física de la línia, ja que les tres fases es mantenen unides. A més de quedar molt més integrat en l’entorn natural, aquest nou disseny suposa una clara mesura anti-col·lisió pel fet que reforça visualment la presència del cable, de manera que deixa d’esdevenir un risc per a l’avifauna allà on queda instal·lat.

    A Catalunya transcorren un total de 99.187 quilòmetres de línies elèctriques de la companyia, més de la meitat, el 53%, són aèries –és a dir, 52.696 quilòmetres– i, per tant, estan subjectes d’alguna manera a interaccions amb l’entorn i, per tant, amb l’avifauna. Catalunya té un 96% de superfície forestal i rural, amb unes característiques molt diverses que han determinat una extraordinària riquesa biològica que cal protegir i preservar.

    Comentarios
    Multimedia Diari