Figuerola del Camp millora dos dels seus principals atractius turístics

El vial d’accés a la Torre de la Mixarda s’ha condicionat i pavimentat i s’ha reforçat l’estructura del Pont del Diable

05 octubre 2020 06:50 | Actualizado a 05 octubre 2020 07:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Quina torre més alta!», exclamava la petita Clàudia, de 6 anys. Fa uns dies, ella i la seva família, procedents de Tarragona, van visitar per primer cop la Torre de la Mixarda, a Figuerola del Camp. Hi van anar en cotxe, un fet que mesos enrere hagués estat complicat, ja que el vial d’accés no estava prou condicionat per a passar-hi amb alguns vehicles. Ara, aquest camí estrena nova fesomia, ja que les zones que abans eres susceptibles d’inundar-se, han quedat pavimentades i consolidades, gràcies a les millores que s’hi han fet. En concret, s’han adaptat cinc quilòmetres de camí, netejant les vores i els marges i incrementant l’amplada en alguns trams i s’ha afegit senyalització vertical per als vehicles. Aquestes obres es complementen amb les millores fetes al Pont del Diable, molt proper a la torre.

La Torre de la Mixarda és quasi un símbol de Figuerola del Camp. Aquesta torre de guaita i defensa del segle XII s’ha convertit en obligada visita per a aquells que venen al poble. És un monument catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) que antigament pertanyia al monestir de Poblet. Ara, el seu interior acull el Centre d’Interpretació de les Torres de Guaita de la Comarca.

El viatge de la Clàudia i la seva família va continuar al Pont del Diable, molt a prop de la torre. Aquest monument també els va sorprendre. «No m’esperava trobar un pont tan bonic enmig del camp!», va tornar a exclamar la petita. Es tracta d’una construcció d’origen medieval, que no se sap si servia d’aqüeducte o de pas de vianants.

Per als ciclistes o excursionistes que hi passen habitualment, aquest indret era un munt de pedres amagades tímidament sota les herbes, sense gaire importància visual, passant quasi desapercebut. Ara, amb les obres s’ha convertit en un punt gairbé icònic, ja que no havia lluït mai com ara. Aquí també s’han fet millores per fixar el monument com a atractiu turístic del poble. S’ha consolidat el terreny on s’assenta el pont, que patia pèrdues de volum a causa de l’erosió de l’aigua del torrent dels Masos i que amenaçava la seva estabilitat.

Aquestes obres al conjunt monumental suposen una bona notícia pel poble de Figuerola que obté un doble guany. Per una banda, «consolidem la part patrimonial i turística» i, per l’altra, «facilitem el camí als pagesos», va explicar al Diari l’alcalde del municipi, Josep Sans. En aquest sentit, va afirmar que «és important reforçar el patrimoni cultural perquè enriqueix el poble. Amb l’entorn del Tossal Gros, tenim el patrimoni natural i és un valor molt atractiu. Els dos junts fan un paquet molt interessant», va expressar.

Les actuacions formen part del projecte Alt Camp: Història i patrimoni, les arrels d’una terra. Sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp s’han cofinançat les obres a través de fons europeus FEDER, que han tingut un cost de 97.282 euros, en el cas del camí fins a la Torre de la Mixarda i de 17.448 més IVA, pel que fa al Pont del Diable. «Fent aquesta inversió a través del Consell, hem trobat la fórmula de reforçar el turisme comarcal», va afegir l’alcalde de Figuerola. El projecte també contempla obres de millora del patrimoni d’altres pobles. «Individualment, aquests productes són visites de curta durada, en canvi, en global, propicia que algú pugui passar més temps a l’Alt Camp».

Comentarios
Multimedia Diari