Investigadors de la URV creen una nova APP per compartir cotxe sense intermediaris i en privat

Co-car posa en contacte conductors que volen compartir el seu cotxe amb usuaris que busquen trajectes coincidents

19 mayo 2017 16:05 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat una nova aplicació, Co-car, disponible per a dispositius Android, que permet compartir cotxe sense intermediaris i preservant la privacitat dels usuaris, informa la URV.

Co-car posa en contacte conductors que volen compartir el seu cotxe amb usuaris que busquen trajectes coincidents, de forma anònima, sense una empresa intermediària i sense que es publiquin ni emmagatzemin dades personals ni de mobilitat.

Els sistemes que existeixen actualment per compartir cotxe es basen en plataformes d'intermediació que relacionen usuaris amb interessos coincidents.

Aquestes eines estan controlades per empreses que cobren per oferir un servei on tots els recursos (vehicles i dispositius mòbils) els proporcionen els propis usuaris.

A més, emmagatzemen sistemàticament dades personals i de mobilitat que s'exploten per segmentar el públic, amb la idea de personalitzar la publicitat i conèixer tendències i hàbits de mobilitat, fets que poden posar en risc la privacitat dels usuaris.

Els investigadors David Sánchez, Sergio Martínez i Josep Domingo-Ferrer, del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, han dissenyat un sistema alternatiu mitjançant una xarxa descentralitzada.

En prescindir de plataformes d'intermediació, no es cobren comissions pel servei ni se cedeixen dades personals i de mobilitat a tercers a través de la tecnologia P2P (peer-to-peer).

Aquest intercanvi es fa sense revelació de dades sensibles fins que es confirma l'acord entre qui busca i qui ofereix transport.

També es basa en la reputació digital dels usuaris per mitigar la desconfiança, que es pot consultar, de forma anònima, abans d'arribar a un acord.

La gestió de la reputació digital es basa en protocols de col·laboració mútua, un tipus de sistema que resisteix atacs o intents de manipulació.

Aquesta aplicació s'emmarca en el projecte "Co-utility", finançant per la Templeton World Charity Foundation, on es proposen protocols basats en la col·laboració dels usuaris.

Comentarios
Multimedia Diari