Les platges de Tarragona: un milió de banyistes cada any

El Patronat Municipal de Turisme ha presentat avui l’estudi per conèixer de forma exhaustiva l’estat, les característiques, l’oferta i la demanda del litoral de la ciutat

| Actualizado a 04 marzo 2019 20:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, Inma Rodríguez, ha presentat avui l’estudi que l’ens turístic municipal ha encarregat per conèixer de forma exhaustiva l’estat, les característiques, l’oferta i la demanda turística i d’oci i el perfil dels usuaris de les platges i cales de la ciutat.

La diagnosi inclou a més recomanacions per a l’optimització de la gestió turística que serviran per definir línies d’actuació estratègiques.

Inma Rodríguez ha qualificat l’estudi com un “punt d’inflexió en la gestió turística de les platges, que, per primera vegada ens dóna una foto fixa de les característiques i possibilitats de les nostres platges i adoptar les mesures més convenients per a una gestió turística més eficient i sostenible”.

“L’objectiu estratègic de Tarragona Turisme –ha afegit- és reforçar la promoció de la mediterraneïtat de Tarragona, ciutat oberta al mar, i unir l’enorme valor de ser una ciutat Patrimoni Mundial a la nostra condició de ciutat costera, amb 15 quilòmetres de costa i 10 platges i cales.

Per això es necessitava disposar d’un estudi previ exhaustiu que no tenia Tarragona i que el Patronat ha decidit liderar amb vistes a avançar en el posicionament de la nostra marca de ciutat però també a augmentar la despesa mitjana (generant més riquesa) i a millorar la satisfacció i l’experiència tant de residents com de visitants”.

Les famílies, principals usuàries

En l’apartat de l’anàlisi de la demanda, l’estudi xifra en un milió els usuaris que el 2018 van anar a les platges de la ciutat, dels quals un 53% són locals (per sobre de la mitjana de platges analitzades per l’empresa) i el 47% restants, visitants (dels quals un 25% són excursionistes i un 22%, turistes que pernocten a la ciutat).

Per nacionalitats, el 75% dels usuaris són espanyols i un 25%, estrangers, amb els francesos liderant aquest grup. Les famílies són les principals usuàries de les platges de Tarragona (un 40%, que arriba al 53% si s’hi sumen els usuaris que van amb família i amics.

L’impacte econòmic de les platges (dades de 2018) és de 2 milions d’euros i la despesa mitjana d’1,8 €, una xifra que està per sota de la mitjana de platges analitzades per l’empresa.

Pel que fa a la valoració dels usuaris, un 62% assegura que tornarà. De l’avaluació d’elements concrets de les platges per part dels usuaris, 10 aspectes estan per sobre de la mitjana de platges analitzades i 9 estan per sota.

L’aigua, la sorra, la tranquil·litat i el socorrisme són alguns dels aspectes en què Tarragona supera la mitjana (i que es consideren crítics en l’elecció d’una platja), mentre que alguns elements importants per als usuaris com els wc, les dutxes o les guinguetes se situen per sota de la mitjana i esdevenen àmbits amb marge de millora per augmentar la satisfacció dels usuaris.

Un model familiar i de qualitat

A partir de la diagnosi, la principal recomanació és que el model de platja a Tarragona s’ha d’enfocar a potenciar i consolidar-se com a destinació de turisme familiar, amb una oferta de qualitat, amb infraestructures i serveis excel·lents, innovadors i atractius que millorin l’experiència de l’usuari i la diferenciïn dels seus competidors.

Per realitzar les recomanacions, l’estudi fa una anàlisi de les característiques de les 11 platges i cales de Tarragona i realitza un DAFO amb les principals debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de cada platja. A partir d’aquí estableix una sèrie de recomanacions per a cada platja quant a accessibilitat, serveis, mobilitat, activitats i oci.

Comentarios
Multimedia Diari