Lloc de descans de la classe alta romana a Altafulla

La vil·la romana dels Munts suposa un viatge a través del temps per conèixeraquest espai d’estiueig de l’alta societat romana

19 marzo 2019 07:07 | Actualizado a 19 marzo 2019 07:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’hàbit d’estiuejar ja es practicava a l’època romana. A la vora de l’antiga Tarraco, s’han localitzat nombroses villae –vil·la o casa de camp– d’un nivell de sumptuositat molt per damunt del que era habitual a altres paisatges de la costa catalana, lligades a alts funcionaris. Aquests passaven llargues temporades a Tarraco i tenien les seves mansions fora del nucli urbà, per als seus moments d’esbarjo. Un d’aquests espais el trobem a Altafulla, concretament, la vil·la romana dels Munts.

Caius Valerius Avitus, un dels duumviri de la ciutat al segle II rep els visitants amb la companyia de Faustina, la seva esposa i senyora de la casa. Els dos fan d’amfitrions mostrant els aspectes més interessants i curiosos de la seva residència: les seves estances, el seu funcionament, les tasques que s’hi feien i com era la vida en aquest entorn privilegiat. Una ocasió única per conèixer la vida a una vil·la de l’entorn de Tarraco.

Al segle I es construeix aquest gran centre, un dels exponents més importants de vil·la residencial romana, per la magnitud de les seves restes arquitectòniques i per la riquesa del tractament decoratiu. Més tard, entre els anys 260 i 270, es va produir un gran incendi que va devastar la seva major part. Les obres de reconstrucció van restablir l’activitat agrícola, però la vil·la no va recuperar la riquesa i l’esplendor de segles passats. Va romandre ocupada fins al segle VI o VII i després va patir, com la majoria dels jaciments rurals, un llarg període d’abandonament i espoli. 

Ja al segle XVI, Lluís Pons d’Icart es feia ressò de l’existència de vestigis en aquest indret, però no seria fins a la primera meitat del segle XX quan es posaria de manifest l’existència d’una gran vil·la romana. A partir de l’any 1967, el Museu Arqueològic de Tarragona es va fer càrrec del jaciment altafullenc i va iniciar la seva excavació i recuperació. I l’any 2000 va ser declarada Patrimoni Mundial. Com a bons amfitrions, Caius i Faustina conviden els seus visitants, en acabar el recorregut, a un aperitiu en què poden gaudir d’un vi amb mel i fruites, d’un refresc i de diversos productes de la terra. Un sòl que, malgrat el pas del temps, manté vives les seves arrels a la vil·la dels Munts. La vil·la dels Munts suposa un viatge a través del temps per conèixer aquest espai d’estiueig de l’alta societat romana.

Comentarios
Multimedia Diari